• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakočili krediti, oprezni i klijenti i banke

Kreditna aktivnost i aktivnost banaka je u potpunoj stagnaciji, a u nekim oblastima je i u padu, kaže generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić.

"To je posledica ekonomske situacije u zemlji, pada životnog standarda, neizvesnosti i opreznog pristupa i građana i banaka", izjavio je prvi čovek Udruženja banaka Srbije na konferenciji za novinare.

Ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju maja iznosili su 2.253 milijardi dinara, što je 0,2 odsto manje nego na kraju aprila,

Pozajamice preduzećima su bile 1.533 milijardi dinara i za 0,4 odsto su manje nego na kraju aprila.

Preduzetnicu su za 0,8 odsto bili manje zaduženi, u iznosu od 106,2 milijarde dinara, dok su građani za 0,2 odsto bili više zaduženi, u vrednosti 594 milijardi dinara.

Najveći rast, od 1,5 odsto, imali su gotovinski krediti stanovništvu, koji su na kraju maja iznosili 175,9 milijarde dinara. Stambeni i krediti za adaptaciju su bili u vrednosti 332,3 milijarde dinara, što je 0,3 odsto manje nego na kraju aprila, dok su potrošački krediti smanjeni za 1,1 odsto, na 28,5 milijardi dinara.

Poljoprivredni krediti su iznosili 30,4 milijarde dinara i za 0,9 odsto su veći nego na kraju aprila.

Dugalić je rekao da se nastavlja se trend od prethodnih nekoliko meseci, skoro svi krediti su ili u stagnaciji ili u padu nominalno, a relano je pad kod svih kreidta.

Dugalić je dodao da je stanje kredita privrede na istom nivou kao na kraju 2012. godine što znači da su u padu kad se uzme u obzir inflacija (godišnja 11,5 odsto u maju), a isti je slučaj i kod građana, i to kako navodi "nisu ohrabrujući podaci".

Kako je rekao, kašnjenje u otplati kredita pravnih lica poraslo je sa 14,2 na 14,8 odsto, a kod građana je isto kao i ranije i iznosi 4,8 odsto .

Ukupna docnja pravnih lica, preduzetnika i građana u maju iznosi 12,2 odsto.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Samo lud čovek u ovo vreme uzima kredit.

special image