• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija bi da snabdeva strujom sever Kosova

Izvor MONDO/Agencije

Zorana Mihajlović o pregovorima s Kosovom, zagađenju u Obrenovcu, tužbama protiv EFT-a i konkursu za direktora EPS-a.

Srpska strana u tehničkim pregovorima sa Prištinom o energetici insistira da Zajednica srpskih opština ima kompaniju koja će snabdevati sever Kosova električnom energijom, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Pitanje snabdevanja severa Kosova je otvoreno, mi želimo da imamo našu kompaniju, koja će se baviti snabdevanjem i distribucijom severa Kosova," precizirala je Mihajlović.

Ona je napomenula da je otvoreno i pitanja Hidroelektrane Gazovoda, jer je tri četvrtine tog sistema na srpskoj teritoriji:

"Insistiramo da tim sistemom upravlja zajednica srpskih opština", rekla je ministarka.

Mihajlović je istakla da se razgovara i o pitanju zaposlenih u trafostanici Valač.

"To su ljudi koji su danas zaposleni u Elektromreži Srbije, a po nama bi ubuduće trebalo da budu zaposleni u toj našoj kompaniji za sever Kosova," kazala je ministarka.Ona je najavila da će razgovori biti nastavljeni 7. i 8. jula u Briselu.

"Moramo da sednemo i da pričamo. Sever Kosova mora da ima dovoljno struje i mora da se poštuje Briselski sporazum i to su okviri u kojima se krećemo kada vodimo pregovore," naglasila je Mihajlović.

Tužba protiv TENT-a

On ja izjavila i da će danas biti podneta prijva za privredni prestup protiv Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) zbog zagađenja vazduha u Obrenovcu pepelom.

Ministarka je novinarima posle skupa restruktuiranju EPS, kazala u Beogradu da se stanje u Obrenovcu normalizovalo, ali je Ministarstvo jutros ipak ponovo poslalo inspekciju u kontrolu. Kazna za zagađenje je od 1,5 do tri miliona dinara.

Mihajlović je istakla da njeno ministarstvo ima redovan inspekcijski nadzor i da je još u novembru naložilo TENT-u mere za deponiju pepela, među kojima je i predlog da posadi travu da vetar ne bi dizao pepeo u vazduh, ali to nije učinjeno.

Ministarka je podsetila da je zbog tog višegodisnjeg problema pre nekoliko godina podneta prijava protiv TENT-a koja je brzo odbačena.

Mihajlović je dodala da je problem i to što žitelji seku zaštitnu ogradu i puštaju stoku da pase na deponijama.

Deponije pepela se prostire na 400 do 600 hektara i tu se deponuje oko dva miliona tona pepela godišnje. U ponedeljak 24. juna monitoring stanica Obrenovac - Centar izmerila je koncentraciju prašine u vazduhu 28 puta veću od dozvoljene, na šta su upozorili i Zeleni Srbije, koji su najavili i moguće blokade TENT-a.

Mihajlović jse osvrnula i na najavljene tužbe protiv vlasnika kompanije EFT. Ona je rekla da očekuje od tužilaštva da utvrdi koliko je Elektroprivreda Srbije oštećena u saradnji sa tom privatnom energetskom kompanijom.

Sporna saradnja EPS-a i EFT-a bila od 2001. do 2003. godine, kada je u Srbiji bila restrikcija struje, kazala je Mihajlović.

Prvih sto miliona

"U jednom trenutku se gasila termoelektrana, a u drugom interventno uvozila električna energija", kazala je i dodala da vlasnike EFT niko nije pitao ni kako su zaradili prvih sto miliona.

Mihajlović je istakla da je krivična prijava u slučaju spornih poslova EPS-a vraćena iz tužilaštva 2005-2006. godine, jer nije bilo dovoljno dokumenata.

Ona je potvrdila da je krajem aprila ove godine o tom slučaju predala dopunjenu krivičnu prijavu tužilaštvu.

"Tužilaštvo će utvrditi kolika je šteta, sva dokumentacija je predata i očekujem rezultate", navela je Mihajlovićeva.

Energetska kompanija EFT odbacila je juče optužbe ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović da je preduzeće EPS oštećeno u poslovanju sa tom kompanijom u transakcijama od 2001. do 2003. godine.

Slučajem poslovnih transakcija EFT-a sa EPS se bavio i Anketni odbor Skupštine Srbije 2004. godine, a potom i Tužilaštvo, ali nije zaključilo da ima osnova za pokretanje krivičnog postupka.

EFT je apelovala na tužilaštvo da se u slučaju transakcija sa EPS-om od 2001. do 2003. angažuju nezavisni, međunarodni eksperti za trgovinu električnom energijom, kako bi se otklonila svaka sumnja u stručnost i pristrasnost relevantnih nalaza.

Zorana Mihajlović pozvala je danas i sve stručne i ljude sa iskustvom da se jave na konkurs za imenovanje direktora Elektroprivrede Srbije (EPS).

Javite se na konkurs

"Konkurs je otvoren još sedam dana i volela bih da se prijave svi sa iskustvom i znanjem koji misle da mogu da vode EPS", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da ne bi volela da komisija dođe u situaciju da razgovara o jednoj, dve ili tri prijave.

Komisija će, kako je rekla, ozbiljno da zaseda i sve prijave i biografije zainteresovanih će biti javne.

Odgovarajući na pitanje novinara da li to što se vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović danas nije pojavio na skupu, iako je bio najavljen, znači da je pred smenom, Mihajlovićeva je navela da je, koliko je njoj poznato, Obradović danas u Beču.

Ona je podsetila da je vlada nedavno raspisala konkurs za izbor direktora EPS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image