• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državi malo ko hoće da pozajmi na dve godine

Izvor MONDO/Agencije

Uprava za javni dug prodala je danas tek trećinu od 10 milijardi dinara vrednih dvodišnjih državnih zapisa.

Te dužničke hartije prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi od 10,48 odsto, a na naplatu dospevaju 4. jula 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Potražnja za obveznicama iznosila je 3,9 milijardi dinara, odnosno 39,9 odsto obima emisije u vrednosti od 10 milijardi dinara.

Naredna aukcija državnih zapisa zakazana je za 10. jul, kada će biti ponuđeni pedesettronedeljni zapisi ukupne vrednosti 10 milijardi dinara.

Ostvarila se procena istraživačkog tima Hypo Alpe Adria banke, koji je najavio da će interesovanje investitora biti relativno slabo, "s obzirom na spoljne i unutrašnje uzroke".

Jedan od bitnih spoljnih uzroka je najava američke centralne banke o postepenom ukidanju programa otkupa državnih obveznica, a od unutrašnjih svakako preovlažuje zabrinutost oko stanja javnih finansija u zemlji, zbog kojeg je u toku rebalans budžeta.

Investitore je "oterala" i relativno duga ročnost zapisa. Oni bi bili isplativi ukoliko bi  NBS konačno uspela da svede inflaciju na polovinu sadašnje i zadrži u planiranom okviru, ali ulagači trenutno nemaju poverenja za takvu dvogodišnju operaciju.

Što se tiče prinosa na trezorske zapise, u Hypo banci očekuju da će oni najverovatnije ostati na nivou kao na prethodnoj aukciji iste ročnosti, imajući u vidu visoku likvidnost na međubankarskom tržištu, kao i činjenicu da država trenutno ima dovoljna sredstva da finansira svoje obaveze.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image