• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Para za porez ima kod imućnih građana

Izvor Tanjug

Porez na imovinu je veliki potencijal za punjenje opštinskih budžeta, kažu u nemačkoj organiziciji za tehničku pomoć GiZ.

Privreda u Srbiji je u lošem stanju i oporezivanje je dostiglo nivo koji ona ne može da izdrži, ali postoji potencijal na lokalnom nivou, a to je porez na imovinu od kojeg može mnogo više da se puni budžet, izjavio je vođa projekta nemačke organizacije GiZ, Aleksandar Grunauer.

On je, gostujući na RTS-u, objasnio da se pokazalo da je 40 odsto nekretnina van evidencija lokalnih samouprava i da se ne oporezuju.

"To je veliki resurs i bolja naplata poreza na imovinu od fizičkih lica punila bi kase na lokalnom nivou", istakao je Grunauer.

Prema njegovim rečima, mora se promeniti praksa da oni koji ne poštuju zakone i ne plaćaju porez prolaze bolje od onih koji poštuju zakone.

Predstavnik GIZ-a objašnjava da je do sada važio i loš princip što se tiče lokalnih samouprava, tako da su one opštine koje ne koriste sopstveni potencijal za oporezivanje dobijale više sa republičkog nivoa.

"To mora da se promeni, jer smanjuju se sredstva koja idu prema lokalnim samoupravama", naglasio je Grunauer.

On je rekao da ova organizacija ima saradnju sa švajcarskom vladom od koje su dobili milion švajcarskih franaka za opštine koje prošire obuhvat nekretnina koje se oporezuju i bolje naplaćuju porez na imovinu .

"Opštine koje poboljšavaju naplatu poreza na imovinu u narednih godinu i po dana će biti nagrađene. Prva nagrada je 400.000 švajcarskih franaka, koje opštine mogu da koriste za razvojne svrhe", kazao je Grunauer.

On je dodao i da je malo poznato da se 16. poglavlje u pregovorima za pristupanje EU odnosi na oporezivanje, i to na naplatu PDV-a, akcize na alkohol, naftne derivate i cigarete, ali i oporezivanje pravnih lica.

"Bitno je ubuduće da se ostvari tešnja saradnja između poreskih uprava. Potrebna je reforma i nova softverska rešenja kako bi se sve to sinhronizovalo sa EU, kako bi mogli da se razmenjuju podaci Srbije i zemalja EU", zaključio je Grunauer.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image