• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država preuzima dug Puteva Srbije

Izvor Beta

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić kaže da će država preuzeti 1,35 milijardi dinara dugovanja Puteva Srbije putarskim preduzećima i isplatiti ga u tri jednake rate.

Ona je obrazlažući u Skupštini Srbije predlog zakona kojim se taj dug Puteva Srbije pretvara u javni dug, kazala da se država odlučila na taj korak jer se preduzeća koja se bave održavanjem puteva nalaze u teškoj materijalnoj situaciji zbog dugovanja toj javnog predueća.

"Potebno je isplatiti zaostale obaveze Puteva Srbije jer bi bez toga putarska preduzeća otišla u stečaj, čime bi se dovelo u pitanje održavanje puteva i bezbednost saobraćaja", kazala je Grubješićeva.

Preuzete obaveze Puteva Srbije, koje su nastale do 1. aprila, kako je dodala, država će izmirivati direktno putarskim i drugim privrednim društvima.

Poslanici u Skupštini Srbije u okviru objedinjene rasprave pored Predloga zakona o pretvaranju dugovanja Puteva Srbije u javnih dug razmatraju i izmena Zakona o preuzimanju obaveza zdrastvenih ustanova prema veledrogerija i izmene dva sporazuma sa Kinom i Italijom.

Grubješićeva je kazala da se izmenama zakona o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama smanjuje iznos preuzetih obaveza sa 13 na 4,9 milijardi dinara nakon provere i usaglašavanja podataka o dugovanjima.

Preuzimaju se dugovanja ukupno 170 zdravstvenih ustanova prema 227
veledrogerija, kazala je ona.

Grubješićeva je navela i da se predloženim zakonom o potvđivanju aneksa sporazuma o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine za nadgledanje I sprovođenje sporazuma u delu koji se odnosi na most Zemun-Borča zadužuju Ministarstvo finansija i Grad Beograd.

Ona je podsetila da se na osnovu tog sporazuma sa Kinom pored gradnje mosta preko Dunava realizuju i projekti modernizacije Termoelektrane "Kostolac" i nabavke skenera.

Grubješićeva je kazala i da se izmenama sporazuma sa Italijom o kreditiranju malih i srednjih i javnih komunalnih preduzeća omogućava da kredite koriste i mikro preduzeća sa manje od 10 zaposlenih.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić je kazala da je iz italijanske kreditne linije od ukupno 63,25 miliona evra u toku odobravanje sredstva iz preostale kredine linije od ukupno 30 miliona evra.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije najavili su danas da neće podržati predložene zakone kojima se 1,35 miljardi dinara dugovanja Puteva Srbije i 4,9 milijardi duga zdravstvenih ustanova pretvara u javni dug, ocenivši da se time ne rešavaju problemi.

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Bojan Djurić kazao je da je "bezobrazan" predlog zakona o pretvaranju 1,35 milijardi duga Javnog preduzeća Putevi Srbije prema putarima u javni dug Srbije.

"Teže će vam biti da branite ovaj bezobrazni zakon u parlamentu nego celokupni pregovori sa Evropskom unijom (EU)", rekao je Durić u Skupštini Srbije obraćajući se Suzani Grubješić.

Đurić je ocenio da je obrazloženje zakona tako "srceceparajuće da se kreće između latinoamerickih i turskih serija".

Zamenik predsednika poslaničke grupe Demokratske stranke Janko Veselinović kazao je da je potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić koja je obrazlagala te predloge zakona poslata da "odćuti, jer su svi odgovorni za puteve van zemlje".

Poslanici opozicije su tokom rasprave kritikovali što se u zakonima kojim se dugovanja Puteva Srbije i zdravstvenih ustavnova pretvaraju u javni dug, koji će plaćati građani Srbije, ne govori kojim preuzećima se duguje i u kom iznosu.

U raspravi je ocenjeno i da se na taj način problem ne rešava trajno i ne uvodi red u poslovanje javnih preduzeća, već samo otprećuju građani.

Poslanik Demokratske stranke i predsednik skupštinskog Odbora za zdravstvo Dušan Milisavljević zatražio je da se utvrdi ko je pravio dugove prema veledrogerijama koji se pretvara u javni dugi i ocenio da tu ima elemenata krivične odgovornosti.

On je rekao da to što se sada za osam milijardi dinara smanjuje iznos dugovanja zdravstvenih ustanovama veledrogerijma, i pretvara u javni dug, govori da je bilo zloupotreba.

"Verujem da se radi o zloupotrebi sluzbenog položaja u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja", kazao je Milisavljević i zatražio da javno tužilaštvo ispita taj slučaj.

Milisavljević je ocenio i da je u zdravstvu prisutna najgora sistemska korupcija i da se mora krenuti u rešavanje tog problema.

Poslanici u Skupštini Srbije u okviru objedinjene rasprave pored predloga zakona o pretvaranju dugovanja Puteva Srbije u javnih dug razmatraju i izmena Zakona o preuzimanju obaveza zdrastvenih ustanova prema veledrogerijama i izmene ekonomskih sporazuma sa Kinom i Italijom.

Prethodno je Skupština Srbije usvojila rebalansa državnog budžeta za 2013. godinu kojim se budžetski deficit povećava na 178,3 milijarde dinara ili 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

CIST RACUN

Drzava preuzima dug, a vraca ga narod. Gde je drzava bila do sada? Zasto dug ne vrate oni koji su ga napravili? Svak neka odgovara za sebe, pa ako gradjani mogu svoje dugove da vracaju u ratama- struja- neka to i firme rade, a ne drugi umesto njih.

Budala

E to je ozbiljna drzava...ha

special image