• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplja struja neće podići inflaciju, tvrde u NBS

Izvor Tanjug

Najavljeno poskupljenje struje od avgusta neće izazvati skok cena jer je to ukalkulisano u ovogodišnju inflaciju, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Skuplja struja uključena je u zacrtanu inflaciju NBS za ovu godinu, a ona će do oktobra iznositi maksimalnih 5,5 posto, izjavila je guvernerka centralne banke.

"Direktni uticaj najavljene više cene električne energije na inflaciju bio bi 0,55 odsto. Poskupljenje se neće mnogo odraziti na troškove preduzeća, a i uticaj na maloprodajne cene je ograničen, i to pre svega zbog niske tražnje", rekla je Tabaković za "Informer" od ponedeljka.

Na konstataciju da je prema statistici inflacija 9,9 posto, ali da građani po novčanicima osećaju mnogo veći rast cena, guverner je rekla da statistika ne laže, a da svaki građanin posmatra cenovna kretanja iz ugla svojih potreba.

"Činjenica je da znatan deo stanovništva veliki deo prihoda izdvaja za egzistencijalne potrebe, pre svega za hranu. Ona je u prethodnom periodu dosta poskupela i bila ključni generator krize. Zbog toga siromašniji deo stanovništva ima osećaj da je inflacija veća, jer je pogodila njegovu kupovnu moć više nego što to statistika kaže", rekla ja Tabaković.

Ona je podsetila da su prošle godine visoke cene hrane bile rezultat "više sile", odnosno izrazito sušne godine.

"Nova sezona, čak i ako bude prosečna, usloviće da hrana bude jeftinija i da njeno učešće u rashodima kućnog budžeta bude manje", rekla je Tabaković i navela da su za dugoročnije i ozbiljnije efekte potrebne barem dve stvari - da se odlučnijim merama Vlade u agrarnoj politici tržište hrane trajnije stabilizuje i da se poveća realni standard građana.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image