• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNS odustala od "širenja" nadležnosti NBS

Izvor MONDO/Tanjug

Skupština Srbije nastavila raspravu odloženu prošlog petka zbog neslaganja stranaka vladajuće koalicije o amandmanu SNS na Predlog zakona o računovodstvu.

Vikend je očigledno iskorišten za konsultacije stranaka i došlo se do komprominsog rešenja pa je Odbor Skupštine Srbije za finansije usvojio danas dva amandmana na Predlog zakona o računovodstvu kojima se Narodnoj banci Srbije omogućava se neposredan pristup i preuzimanje finansijskih izveštaja i svih drugih potrebnih podataka od Agencije za privredne registre, bez naknade.

Amandmanima se, u cilju unapređenja obavljanja zakonom utvrđenih funkcija NBS, omogućava nesmetan pristup i bazi podataka APR-a i arhivi.

Preduslov za realizaciju predloženog rešenja je uspostavljanje adekvatne tehničko informacione platforme za što efikasniju razmenu podataka između APR-a i NBS, što bi u saradnji dve institucije bilo izvršeno najkasnije do oktobra ove godine, navedeno je u obrazloženju.

Odbor za finansije je povukao prethodno predloženih osam amandmana na Predlog zakona o računovodstvu, i predložio dva nova, koja su podržali svi predstavnici vladajuće koalicije

Najsporniji je bio amadman SNS-a koji predviđa da pravna lica finansijske izveštaje umesto Agenciji za privredne registre (APR) dostavljaju Narodnoj banci Srbije (NBS) prihvatio je skupštinski Odbor za finansije, ali nije dobio podršku svih stranaka vladajuće koalicije i Ministarstva finansija i privrede.

Predstavnici Ministarstva finansija i privrede predložili su "sitnu doradu" predloženog rešenja tako što bi se predvidela obaveza APR-a da po službenoj dužnosti i bez naknade prosleđuje NBS sve finansijske izveštaje.

Ta "sitna dorada" zapravo je velika razlika jer nije isto kada je obaveza firme prema NBS, koja onda može i da kažnjava privredne subjekte i van bankarskog sistema, od administrativnog rešenja "obaveštavanja" odnosno prosleđivanja finansijskih izveštaja APR-a.

Zbog toga su i upućene pribedme i u Skupštini i u stručnoj javnosti da se time tiho proširuju ovlašćenja centralne banke, čak se ide d otoga da NBS "stvara novu SDK (Službu društvenog knjigovodstva iz vremena samoupravljanja)".

Odbor je amandman usvojio glasovima SNS i opozicionog SPO - protiv su bili DS, kao i vladajuća URS, a poslanik SPS je bio uzdržan.

URS i DS su upozorili da će takav amandman dodatno opteretiti privredu budući da će, ukoliko on dobije podršku poslanika, privredni subjekti u praksi finansijske izveštaje slati i APR i NBS, jer su po drugim zakonskim propisima pravna lica već u obavezi da izveštaje dostavlju APR-u.

Predsednica Odbora za finansije Vesna Kovač, koja dolazi iz URS-a i koja je glasala protiv takvog amandmana, smatra da je on "korak unazad u procesu reformi" i podseća da to što su finansijske izveštaji pravna lica jedno vreme dostavljala NBS je bilo prelazno rešenje i da je odlučeno da se nadležnosti koje su bile suvišne i koje su se preklapale ukinu.

I predstavnik ministarstva finansija na sednici Odbora Zlatko Milikić se usprotivio usvajanju takvog amandmana objašnjavajući da zakoni o Agenciji za privredne registre i registraciji privrednih subjekata predviđaju da se ti godišnji izveštaji dostavljaju APR.

"Sada se stvara jedna situacija da će privredni subjekti dvostruko morati da dostavljaju izveštaje, a time imati i dvostruke troškove", objasnio je Milikić i dodao da je takva situacija postojala i pre 2009. godine kada je ona prevaziđena u okviru sveobuhvatne reforme propisa kojom se išlo na uštede troškova privredi, zbog čega je dostavljanje izveštaja svedeno samo na APR.

On je naveo i da je prema direktivama EU trebalo urediti da ti izveštaji idu u jednu instituciju.

Međutim, naprednjaci smatraju da je najbolje rešenje da se svi finansijski izveštaji šalju u bazu podataka NBS, budući da je uloga centralne banke da se stara o stabilnosti finansijskog sektora, a da bi to mogla da ispuni potrebni su joj relevantni podaci.

Skupština danas treba da razmotri ukupno 35 amandmana na predloge zakona o računovodštvu, reviziji i o faktoringu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image