• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS predlaže mere za ograničenje samovolje banaka

Izvor Tanjug

Demokratska stranka najavila da će preko predsednika Skupštine pokušati da obezbedi niz mera kako bi se ograničile preterane kamate i provizije banaka u Srbiji.

Predsednik DS Dragan Đilas je, otvarajući okrugli sto "Predlog mera za zaštitu bankarskih klijenata", rekao da ta stranka neće mere koje predlaže formulisati kao predlog zakona, već će pokušati da u parlamentu uz pomoć predsednika Skupštine Srbije inicira formiranje radne grupe koja bi definisala zakonodavni okvir.

"Imamo samo jedan interes, a to je da Skupština Srbije sa što većim brojem glasova, u što skorijoj budućnosti, usvoji ovaj zakon i da konačno počnemo da kao društvo po nekim temama ostvarujemo konsenzus", rekao je Đilas.

On je uveren da je ovo tema oko koje je moguće napraviti konsenzus političke javnosti, odnosno opozicionih i vladajućih stranaka.

"Naša ideja, iako smo mi stranka socijaldemokratske orijentacije, nije ideja nacionalizacije već uređeno tržište i regulativa koja postoji i kod nekih naših suseda. Ne može sve da se prepusti tržištu posebno kad na tržištu postoji monopolizacija", rekao je Đilas.

DS, između ostalog, predlaže da se uvede obaveza da se koristi srednji kurs NBS prilikom obračuna rate za kredit, da se usluga bankomata druge banke ograniči na 0,1 odsto iznosa, odnosno na maksimalni iznos od sto dinara, da se zarada banaka na transferima ograniči na 0,2 odsto od iznosa, odnosno na maksimalni iznos od sto dinara.

Među merama kojima bi se ograničile provizije i naknade banaka, DS predlaže ograničavanje razlike kupovnog i prodajnog kursa u odnosu na srednji kurs NBS na jedan odsto, zatim ukidanje takse za prevremenu otplatu kredita, ukidanje naknade troškova za obradu kredita, ograničavanje naknade za podnošenje zahteva banci na 100 dinara.

DS, takođe, predlaže i neke sistemske mere, kao što su zakonska obaveza banke da retroaktivno vrate sredstva građanima i privredi po osnovu nezakonitog povećanja fiksnog dela kamatne stope, ukidanje programa subvencionisanja kamatnih stopa, uvođenje penala za poslovne banke koje sredstva drže kod NBS umesto da ih plasiraju privredi i građanima, osnivanje kancelarije NBS za besplatno savetovanje građana.

Ograničenja koja se predlažu, kako ističe DS, moraju biti formulisana u formi zakona, a ne kao preporuke NBS, kako bi bila obavezujuća za banke i druge finansijske institucije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Desko Strankovic

Napokon...DS, probudi se, još inicijativa, još,..., nije valjda kraj time što se izgube jedni izbori. Napred!

special image