• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić:Država će možda biti većinski vlasnik Simpa

Izvor Tanjug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da postoji mogućnost da država postane većinski vlasnik Simpa iz Vranja, ako ta kompanija ne bude u mogućnosti da plati porez.

Ukupan poreski dug kompanije Simpo iz i njenih zavisnih preduzeća je 5,76 milijardi dinara, saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Poreska uprava je te podatke saopštila pošto je Simpo danas negirao da je njegov dug iznosi onoliko koliko je juče objavila Poreska uprava, ali ta kompanija nije navela koliko duguje po osnovu poreza i doprinosa.

"Uvek je moguće da se potkrade greška. Upravo zato Poreska uprava je još jednom detaljno sve proverila i kada se sabere sve ukupno, dug matične kompanije Simpo i dugovi svih zavisnih preduzeća, iznose 5,76 milijardi dinara", piše u saopštenju Poreske uprave.

Po podacima Poreske uprave, dug matične kompanije je 4,76 milijardi, a ukupni dugovi deset zavisnih preduzeća oko milijardu dinara.

Simpo: Poreski dug je znatno manji

Kompanija Simpo iz Vranja saopštila je da je njen poreski dug znatno manji nego što je objavila Poreska uprava i da je neophodno usaglasiti tačan iznos s državnim organima. Simpo nije naveo koliki je iznos duga a agenciji Beta je rečeno da je tačno da ta kompanija ima neizmirena dugovanja po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koja su nastala zadnjih nekoliko godina. "Simpo redovno izmiruje obaveze po osnovu PDV-a i carina u mesečnom iznosu od 40 do 50 miliona dinara, obezbeđuje zdravstvenu zaštitu zaposlenih i plaća izuzetno visoke kamate i druge troškove finansiranja kredita", navode u toj kompaniji. Kompanija je u novembru 2012. godine Vladi predala Program strategije rada i razvoja kompanije u narednih 10 godina, i njega su pozitivno ocenili nadležni državni organi. "Očekujemo da će Program uskoro biti usvojen i izdata garancija države, kako je to urađeno i za druge firme, i na taj način biti omogućen dalji uspešan razvoj Simpa", naglasili su u toj kompaniji.

"Ili će Simpo plaćati porez i ostati u sadašnjem vlasništvu, ili postoji opcija da se ponudi konverzija tog poreskog duga u vlasništvo i da kompanija nastavi da funkcioniše u većinskom državnom vlasništvu", kazao je Dinkić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je na naglasio da Vladu Srbije ne zanima da država potom ostane vlasnik Simpa, već da se nađe strateški partener.

Dinkić je naglasio da je Simpo veoma važna kompanija za jug Srbije, ali da mora da plaća poreze.

"Mi smo uveli nultu toleranciju na finansijsku nedisciplinu i ista pravila važe za sve, od dečijeg vrtića do fabrike", istakao je ministar finansija i privrede Srbije.

On je dodao da je 2009. ili 2010. godine prethodna Vlada Srbije donela odluku da se Simpo stavi u posebnu kategoriju preduzeća kome se neće naplaćivati porez dok se nalazi u procesu privatizacije.

"Kada smo saznali da oni nisu bili na listama poreskih dužnika, postavili smo pitanje kako je to moguće. Niti je tamo pokrenut proces privatizacije, oni rade kao privatna kompanija gde država ima manjinsko vlasništvo, i mi smo doneli odluku da tako više ne može", kazao je Dinkić.

Ministar je poručio i da svi poreski dužnici moraju da izmire svoje obaveze, da postoji mogućnost zakonskog reprograma duga, ali da u tim slučajevima ta preduzeća moraju dati odgovarajuće garancije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image