• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gužva na berzi: Svi bi da prodaju žito državi

Izvor Tanjug

Prvog dana otkupa merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda za Robne rezerve, Produktnoj berzi u Novom Sadu stiglo je prosečno po satu više od 200 naloga.

Direktor berze Žarko Galetin kaže da je razlog izuzetno velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača da pšenicu ponude državi ponuđena cena od 20 dinara za kilogram, koja je za 12 do 15 odsto viša od aktuelne na domaćem tržištu.

Pošto je cena dobra a ukupna količina ponuđena za otkup, od 59.500 tona, mala u odnosu na ovogodišnju proizvodnju u Srbiji, "razumljiv je veliki je pritisak na berzu, pa i nervoza poljoprivrednih proizvođača zbog želje da se uđe u taj krug potencijalnih prodavaca", rekao je Galetin.

On je naglasio da je ustanovljena vrlo precizna kupoprodajna procedura, tako da su onemogućena "neka diskreciona prava pojedinaca da odlučuju o tome ko će ući u krug prodavaca, odnosno ko će se kvalifikovati da proda pšenicu, i tih pravila se striktno pridržavamo".

Galetin je objasnio da je vreme slanja naloga za prodaju na brojeve telefaksa Produktne berze jedan od osnovnih kriterijuma, što pojedine poljoprivrednike "čini nervoznima, jer su linije prebukirane, odnosno zauzete" ali, kako je dodao, s tehničke strane nije bilo problema i svih sedam faks linija su u funkciji.

On smatra da će neki okruzi, pre svega oni u Vojvodini, već prvog dana kupoprodaje pšenice za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve popuniti svoje kvote.

To se u prvom redu odnosi na južnobački, severnobački, zapadnobački i južnobanatski okrug, koji tradicionalno imaju najviše tržišnih viškova pšenice.

Direktor produktne berze procenjuje da bi, imajući u vidu dinamiku priliva naloga, otkup svih predviđenih količina pšenice za robne rezerve mogao da bude okončan iduće sedmice, odnosno za tri do četiri radna dana.

Kako je propisima predviđeno, minimalna količina pšenice za prodaju po nosiocu registrovanog gazdinstva, odnosno zemljoradničkoj zadruzi, iznosi pet tona a maksimalna 50 tona.

Republička direkcija za robne rezerve će plaćanje pšenice obaviti u roku od 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

poljo

Dobra cena,pa zbog toga...

special image