• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švajcarska centralna banka tvrda prema franku

Izvor Tanjug

Guverner centralne banke Švajcarske Tomas Jordan izjavio je da nema nameru da menja kurs švajcarske valute od maksimalno 1,20 franaka za evro.

"Zadržaćemo trenutni kurs sve dok to bude bilo potrebno. Ovakva monetarna politika je neophodna da bismo ispoštovali svoj mandat", rekao je Jordan nakon sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Moskvi, a prenela agencija Blumberg.

Nacionalna banka Švajcarske (SNB) je u septembru 2011. utvrdila maksimalan kurs švajcarskog franka od 1,2 franka za evro, navodeći kao razloge deflaciju i recesiju sa kojima se treba izboriti. Kao rezultat branjenja kursa, SNB je nagomilala devizne rezerve od oko tri četvrtine godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Franak je ove godine oslabio za 2,4 odsto u odnosu na evro, nakon što je fiskalna kriza u evrozoni popustila. Jordan je napomenuo da je ukidanje kursnog limita još daleko i da će centralna banka svim raspoloživim instrumentima čuvati odgovarajuće monetarne uslove.

Finansijski stručnjaci iz švajcarskih kompanija očekuju da će franak u narednih 12 meseci oslabiti na 1,25 franaka za evo, pokazala je anketa u kojoj je učestvovalo 120 finansijskih direktora na kraju drugog kvartala.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image