• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS i banke protiv ograničavanja kamate na kredite

Izvor Beta

Narodna banka Srbije (NBS) i Udruženje banka Srbije (UBS) ocenili su danas da je predlog da se ograniči kamata na kredite, neozbiljan i populistički.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, guverner NBS Jorgovanka Tabaković je ocenila da je inicijativa opozicione Demokratske stranke da se kamata ograniči "neozbiljan predlog".

"Promena perspektive onih koji su do juče upravljali bankama, a danas su u poziciji da dele sudbinu građana i da se pitaju šta su obezbeđenja kredita i kolike su kamate, jeste, na žalost, razlog za promenu odnosa prema finansijskoj industriji", rekla je ona.

Tabaković je istakla da u slučaju organičavanja, kamata ne bi bila na donjoj granici ograničenja, već na gornjoj.

Ona je rekla da, kada se zakonom postavlja granica kamate, to uvek bude na veoma visokom nivou i navela primer Poljske gde je godišnja stopa inflacije 0,2 odsto, referentna kamtana stopa je 2,5 odsto, a kamaae je ograničena na 20 procenata.

"Živimo u tržišnoj privredi gde troskovi utiču na visinu kamata", rekla je guverner Jorgovanka Tabaković i istakla da posao NBS nije da zakonom ograničava kamatu, već da u okviru zakona vodi računa o finansijskoj stabilnosti.

Generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić je ocenio da je predlog DS za ogrničenje kamate na kredite "populistički" i "ne zaslužuje da se o njemu ozbiljnije priča".

"Ta partija je imala guvernerra, ministra finansija i većinu u parlamentu pa to nije predlagala, pre dve godine, pre pet godina", rekao je Dugalić.

Generalni sekretar UBS je podsetio da je Srbija "svojevrmeno imala taj eksperiment" sa ograničenjem kamate, a rezultat je bila nestašica kredita.

"Oni koji imaju malo duže pamćenje sećaju se krajnjeg rezultata. Imali smo ograničenje - samo nismo imali kredite", rekao je on.

Dugalić je istakao da sve što se veštacki predlaže, daje upravo suprotan rezultat, nestašicu onoga što se ograničava, u ovom slučaju, kako je rekao, restrikciju kredita i svih drugih finasijskih usluga banaka.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije i predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić kazala da su kamate i cene usluga banaka slične u Srbiji i regionu.

Đurić je kao primer je navela da kamata na stambene kredite Banke Inteza iznosi četiri do pet odsto godišnje, dok je u Hrvatskoj predloženo ograničenje kamate na stambene kredite na sedam odsto godišnje.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Ta gospoda je do pre godinu dana kritikovala bivsu vlast i Radovana Jelasica zbog enormne plate,pa sebi zadrzala istu.ISTINA SMANJENU ZA 5%.POSTENO NEMA STA

special image