• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja jula 27 firmi ide u stečaj

Izvor Beta

Socijalni program za oko 750 zaposlenih u prvoj grupi od 27 preduzeća u restrukturiranju koja idu u stečaj, biće realizovan do kraja ovog meseca.

To je danas izjavio državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

Ljubić je na sastanku sa sindikatima preduzeća koje su u restruktuirnju kazao da su ta preduzeća već dobile dopis da pripreme dokumentaciju potrebnu za izradu socijalnog programa i da očekuje da taj posao bude okončan u narednih mesec dana.

On je kazao da prvo idu u stečaj one firme koje nemaju nikakvu prizvodnju i već godinama žive od državnih subvencija.

Izmenama Zakona o privatizaciji predviđeno je da se do 30. juna 2014. godine okonča postupak restruktuiranja 179 kompanija u Srbiji.

"Taj postupak neće biti odlagan, jer on traje već 12 godina idržava za te firme novca više nema", naglasio je Ljubić.

On je objasnio da se za indirektne subvencije, odnosno neplaćanje struje, gasa, poreza i ostalih obaveza, za te kompanije godišnje izdvajalo iz budžeta oko 750 miliona evra.

"Država nema 750 miliona evra godišnje da plaća ta preduzeća, odnosno, oni koji izmiruju obaveze i pune budžet ne mogu više da izdrže nelojalnu konkurenciju", istakao je Ljubić.

Državni sekretar je naveo da je 179 preuzeća u restrukturiranju, u kojima radi oko 50.000 radnika, podeljeno u pet grupa, na osnovu kojih će se odlučivati o socijalnom programu.

Radnici "druge grupe preduzeća", čija će imovina biti stavljena na prodaju, a rok za kupce je kraj ove godine, imaju pravo na socijalni program ako ne budu želeli da pređu kod novog poslodavca.

"Socijalni program će biti isplaćen svima koji se budu prijavili, ali ako firma ode u stečaj, nema te matematike da se socijalni program isplati nakon toga", naglasio je Ljubić.

On je objasnio da u "treću grupu" spadaju kompanije koje sada dobro funkcionšu, ali imaju neke "istorijske" probleme, poput RTB Bor, I njima će država pomoći reprogramiranjem obaveza.

U "četvrtoj grupi" su one firme čiji će problemi biti rešavani privatizacijom ili pronalaženjem strateškog partnera.

"Petu grupu" čcine manje firme, s najmanjim brojem radnika, kao I delovi pojedinih firmi iz bivše Jugoslavije i sa Kosova i Metohije.

Ljubić je rekao novinarima nakon sastanka da je novac za socijalni program za radnike u firmama u restrukturiranju, koji podrazumeva 300 evra po godini staža, obezbeđen i za ovu i za sledeću godinu.

On je dodao da nijedan radnik neće doći u situaciju da mu firma ode u stečaj, a da mu ne bude ponuđen scijalni program.

"Da nije ovog programa, poverioci tih kompanija bi ih oterali u stečaj za 24 ili 48 sati, a na ovaj način država pokazuje da zna šta radi", rekao je Ljubić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image