• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska privreda na korak do izlaska iz recesije?

Izvor Tanjug

Indeks nabavki za potrebe privrede (PMI), pokazatelj ekonomskih aktivnosti, porastao je u zoni evra u julu četvrti mesec uzastopno.

U julu je indeks PMI porastao na 50,4 poena sa junskih 48,7 poena zahvaljujući unapređenju stanja u prerađivačkoj industriji i uslugama u zoni evra. PMI je u julu prvi put za godinu i po dana premašio 50 poena, što se smatra granicom između rasta i pada, objavila je danas kompanija Markit koja pruža finansijske informacije.

"Današnji podatak potvrđuje našu procenu da se ekonomija zone evra polako kreće iz pada ka stabilizaciji", istakao je ekonomski savetnik kuće Ernst i Jang, Tom Rodžers.

Ipak, kako je ocenio Rodžers, do "pravog oporavka (ekonomije) još je dug put", s obzirom da broj zaposlenih opada u brojnim zemljama zone i da su uslovi kreditiranja kompanija oštri.

Evropska centralna banka (ECB) objavila je novi plan za podsticanje kreditiranja firmi, međutim, nejasno je koliko je vremena potrebno da se dođe do rezultata.

Rodžers smatra da će ECB i vlade morati još mnogo toga da urade kako bi podstakli ekonomski oporavak zone evra.

Ipak, dobar PMI indeks pobudio je nadu da se recesiji u zoni evra, koja traje od poslednjeg kvartala 2011. godine, bliži kraj.

Recesija je u velikoj meri posledica teškoća u zemljama pogođenim dužničkom krizom - Grčkoj, Portugalu i Španiji.

Međutim, i neke veće ekonomije, uključujući nemačku, izgubile su na snazi u poslednjih nekoliko kvartala jer su iskusile posledice slabosti ekonomija vodećih trgovinskih partnera u Evropi.

Danas objavljeni podaci ukazuju na solidno unapređenje stanja u Nemačkoj i Francuskoj, najvećim ekonomijama sedamnaestočlane zone evra.

"Sve u svemu, vide se znaci da se ekonomija zone evra popravlja i da bi uskoro mogla da izađe iz recesije", ocenio je ekonomista Kepital ekonomiksa Ben Mej.

On je ipak podsetio da su indeks PMI i još neki pokazatelji u poslednje vreme slali i lažne signale oporavka.

I dok se zona evra muči sa recesijom, stanje u ostalim vodećim ekonomijama sveta je bolje - ekonomski oporavak SAD je snažan, japanska ekonomija pozitivno reaguje na stimulanse, a kineska usporava, ali je svejedno u drugom kvartalu imala rast od 7,5 odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image