• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji otkrivene značajne rezerve zlata i bakra

Izvor MONDO/Agencije

Ministar Milan Bačević izjavio je da su otkrivene značajne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini i da se mnoge strane kompanije interesuju za geološka istraživanja u Srbiji.

U prethodnih godinu dana Ministarstvo je izdalo ukupno 51 odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina i 78 odobrenja za hidrogeološka istraživanja, rekao je Bačević u Klubu poslanika, gde se sastao s predstavnicima rudara, povodom obeležavanja Dana rudara, 6. avgusta.

Najviše interesovanja, prema njegovim rečima, bilo je za istraživanje zlata, litijuma i bora, bakra i pratećih metala, a finansijska ulaganja u geološka istraživanja iznosila su 6,6 miliona evra.

Ministar je istakao da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te privredne grane Srbija može da ima značajne prihode.

Bačević je ocenio da država nema prava da ne iskoristi tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u oblasti rudarstva.

Povodom sutrašnjeg obeležavanja Dana rudara, on je poručio da će Ministarsvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja učiniti sve da se njihov radno-pravni status poboljša, jer od njihovog rada zavisi uspeh u toj oblasti.

Bačević je podsetio da je izrađen novi nacrt Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa bolji ambijent za ulaganja u Srbiju, dodajući da, takođe, ima mnogo stranih kompanija koje su zainteresovane za sklapanje strateškog partnerstva.

On je najavio da će Srbija uskoro će potpisati sporazum o geološkim istraživanjima sa kineskom državnom kompanijom Bitek risorsiz.

Kompanija Bitek risorsiz iz Pekinga, čiji je osnivač državni geološki institut Kine, već nekoliko godina je prisutna u Srbiji preko kompanija Rio Tinto i kompanije Avala risorsiz.

Bačević je pojasnio da je u pitanju saradnja "koja ne proizvodi obaveze, već naučna i tehnološka saradnja" između Geološkog zavoda Srbije i Geološkog instituta Kine.

Sličan sporazum Srbija je potpisala pre dvadesetak dana u Belorusiiji sa njihovim Geološkim zavodom koji ima "sjajnu opremu", rekao je ministar.

"Želimo da se prirodna bogatstva naše zemlje i prerađuu u Srbiji, jer tako možemo da razvijamo tehnologiju prerade", zaključio je Bačević.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kolega

Tuzno je sto smo nesposobni da samostalno iskoristimo potencijal ove zemlje.

special image