• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: Distribucije se neće "pretvoriti u šaltere"

Izvor Beta

Elektroprivreda Srbije tvrdi da formiranjem firme EPS Snabdevanje nije promenjena raspodela prihoda tog javnog preduzeća.

Nisu tačne informacije da će se dosadašnja privredna društva za distribuciju električne energije "pretvoriti u šalter (za naplatu)".

Zakonom o energetici, kako je podsetio EPS, određeno je razdvajanje delatnosti snabdevanja od distribucije i zato je formirano privredno društvo EPS Snabdevanje. Propisano je da Operator distributivnog sistema, odnosno distribucija, nema pravo naplaćivanja utrošene električne energije.

Privredna društva za distribuciju, među kojima je i Elektrovojvodina, od 1. jula se bave distribucijom i naplaćivaće samo pristup distributivnoj mreži.

"Bojazni da će se novac od naplaćene električne energije slivati sa područja Vojvodine u neki drugi deo Srbije, nisu osnovane jer je Elektrovojvodina bila i biće deo EPS-a, kao i sva privredna društva u okviru sistema EPS-a", piše u saopštenju.

Dodaje se da su će se, kao i do sada, prihodi od naplaćene električne energije slivali u zajedničku kasu EPS-a čiji je osnivač i vlasnik Vlada Srbije.

Elektrovojvodina, kao i sva privredna društva za distribuciju električne energije u sistemu EPS-a, do sada je svoj priliv novca uplaćivala na trezorski račun u Narodnoj banci Srbije, odakle se, po utvrđenoj metodologiji, novac vraćao u privredna društva za distribuciju.

Formiranjem EPS Snabdevanja način vraćanja novca je ostao isti, a otvoreni su novi trezorski računi EPS Snabdevanja kod NBS.

Potrošačima su počeli da stižu prvi računi za električnu energiju utrošenu jula koje izdaje EPS Snabdevanje, a pristižu i prve uplate na račun tog novoformiranog preduzeća.

Računi EPS Snabdevanja i dalje mogu da se plate na šalterima distribucija, pošta i banaka, a reklamacija računa je na šalterima distribucija.

Blagovremenom uplatom kupci iz kategorije domaćinstva i dalje imaju pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun.

EPS je zbog dinamike isplate penzija produžio rok za ostvarenje prava na popust sa 20. na 25. dan u mesecu, kako bi i penzioneri iskoristili tu pogodnost.

Provizija za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu Pošte Srbije i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image