• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raste javni dug Srbije, sad je na oko 19 milijardi

Izvor Tanjug

Javni dug Srbije povećan je u julu za 173,5 miliona evra, i iznosio je 19,08 milijardi evra, objavila je Uprava za javni dug.

Glavni razlog povećanja javnog duga Srbije tokom jula predstavlja povlačenje dela kredita od Ruske Federacije u iznosu od 300 miliona dolara.

Učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu na kraju jula 2013. godine iznosilo je 57,7 odsto odsto.
Od početka godine Srbija je servisirala obaveze po osnovu javnog duga u ukupnom iznosu od 2,81 milijardu evra, od čega na ime glavnice 2,4 milijarde evra.

Najveće razduživanje tokom prvih sedam meseci izvršeno je na domaćem finansijskom tržištu, gde je otplaćeno 1,8 milijardi evra duga po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti, dok su troškovi kamata po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu plaćeni u ukupnom iznosu od 241,2 miliona evra.

Obaveze prema inostranim poveriocima plaćene su u iznosu od 604 miliona evra, od čega na ime glavnice 447 miliona evra.

Najznačajnija stavka razduživanja Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu bila je prevremena otplata dela obaveza prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 436 miliona dolara.

Srbija je platila obaveze po osnovu dospeća kupona emitovanih evroobveznica države na međunarodnom tržištu u ukupnom iznosu od 71,7 miliona evra. U posmatranom periodu izmirene su obaveze po osnovu datih garancija u ukupnom iznosu od 117 miliona evra, od čega na ime glavnice 95 miliona evra.

U cilju finansiranja dospelih obaveza Srbija je tokom jula ostvarila primanja po osnovu emitovanih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 188,8 miliona evra, kao i 300 miliona dolara po osnovu kredita Ruske Federacije.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lebanac jug

oni neduguju!NAROD DUGUJE.TOLIKO NOVCA,IZVOZA SPOMINU A DUG RASTE.NJIHOVA DECA NE TRPE IMAJU BIRAJU!

xih

Mora da se zaduzuju inace nema penzija i plata,a posto su to glavna i redovna primanja jasno je zasto mora da se zaduzuju inace sledi GLAD u bukvalnom smislu i stampedo na prodavnice,danas je 80% stanovnistva neuhranjeno ali ipak moze da se dodje do bar jednog do dva obroka dnevno,nekako. Iako nisu smanjene plate i penzije budzetskih korisnika zbog inflacije samo u 2013 smanjen promet za cak 26%!

kv

dok su sedeli na stiroporu i ucenjivali,obecavali su med i mleko.kada uskoro odu,ostavice samo dugove.

special image