• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez produženja roka za most Zemun -Borča

Izvor Beta

Gradonačelnik Beograda izjavio da je dobio nezvanične najave da bi kineski izvođači želeli da se produži rok za završetak mosta Zemun -Borča, i naveo da to nije prihvatljivo.

Dragan Đilas je novinarima posle obilaska gradilišta na toj saobraćajnici, rekao da bi kineski izvođači želeli da se rok za završetak izgradnje produži do maja 2015, ali kako je rekao, most mora da se završi do kraja 2014. - u skladu sa ugovorom.

"Projekat izgradnje mosta Zemun - Borča vredan je 260 miliona dolara i očekujem da oni kojima je ukazano poverenje da dobiju posao direktnim dogovorom dve države, i danas dobijaju nove poslove u Srbiji, pokažu visok stepen odgvornosti i učine sve da završe rad na vreme", rekao je Đilas.

On je rekao da neće biti raskida ugovora sa izvođačima radova na izgradnji mosta Zemun-Borča u slučaju neispunjenja ugovorenih rokova, kao i da su tačno određeni penali u slučaju kašnjenja.

"Svakom izvođaču je lakše da produži rokove. Malo mu je jeftinije, može više da zaradi, ali za nas je to apsolutno neprihvatljivo I krajem sledeće godine moraju prvi automobili da prelaze preko ovog mosta", rekao je Đilas.

Upitan šta će gradska uprava učiniti ako budu prekoračeni rokovi izgradnje, Đilas je kazao da to ne dolazi u obzir i da je još godinu i nešto dana dovoljno da se posao završi, a da postoje i načini da se radovi ubrzaju i završe na vreme o trošku onih koji kasne.

"Nemamo još zvaničnu potvrdu da radovi kasne. Nijedan projekat u Beogradu za proteklih pet godina nije kasnio nijedan dan, nema razloga ni ovde za kašnjenje", rekao je Đilas.

Đilas je rekao da je začuđen da radove na izgradnji mosta danas nije obišao i generalni direktor kineske kompanije, jer bi mu direktno rekao da je odlaganje roka završetka mosta neprihvatljivo za grad Beograd i Srbiju koji su ispunili sve obaveze.

Đilas je rekao da očekuje da asfaltiranje šest kilometara puta od mosta Zemun - Borča do Zrenjaninskog puta bude gotovo do kraja godine, a da se tokom sledeće godine završi petlja i nastavak deonice od Zrenjaninskog puta do pančevačkog autoputa, kao deo obilaznice oko Beograda.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Od 30 planiranih stubova postavljeno je 24, postavljen je i prvi deo kolovozne konstrukcije mosta i u vodi su izbetonirani glavni stubovi.

Kineska kompanija CRBC osnovala je prvi evropski ogranak koji izvodi radove na izgradnji mosta između Zemuna i Borče u dužini od 1,5 kilometara sa saobraćajnicama dugim 21,5 kilometara.

To je prvi saobraćajni infrastrukturni projekat koji predstavlja osnov za Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan izmedu Vlade Srbije i Kine u aprilu 2010.

Gradnja mosta vredna je 170 miliona evra, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto sredstava obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd. Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je 260 milona dolara.

Prema ugovoru, predviđeno je da domaće građevinske firme učcestvuju u 45 odsto posla, kao i domaći proizvođači građevinskog materijala.

CRBC je u sastavu Kineske kompanije za telekomunikacije i
infrastrukturu (C C C C International), sa kojom je u decembru Ministarstvo saobraćaja potpisalo Memorandum o učešću te kompanije u projektima modernizacije pruga u Srbiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image