• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pošte su očerupane, ne treba ih privatizovati"

Izvor Tanjug

Generalni direktor "Pošte Srbije" Milan Krkobabić izjavio je da "Poštu" ne treba privatizovati, a konkursi za izbor direktora javnih preduzeća su "legalizacija pljačke."

Kako kaže, smatra da je koncept departizacije neprihvatljiv i štetan, pošto državnom imovinom ne može da rukovodi niko koga nisu verifikovali građani.

Krkobabić je istakao da je sada "Pošta" Srbiji potrebna i to je jedan od sistema koji ne treba privatizovati, isto kao i preduzeća koja gazduju prirodnim bogatstvom.

"Pošta" je kao sistem, posebno u poslednjih 20 godina, čerupana, pa je iz nje izvučeno i srce - "Telekom", tvrdi on.


"Ostali smo i bez objekata društvenog standarda, hotela, a sve obaveze po kreditima za ta preduzeća ostala su 'Pošti', koja godišnje po tom osnovu plaća oko deset miliona evra", dodao je Krkobabić.

On je naglasio da će neto dobit koju će "Pošta Srbije" ostvariti u ovoj godini premašiti 30 miliona evra.

"Biće to utrostručena zarada u odnosu na plus koji je ovo javno preduzeće imalo lane. Čarobni štapić za ovakav uspeh ne postoji", rekao je Krkobabić u intervjuu sutrašnjim "Novostima".

On tvrdi da "tajna" leži u domaćinskom poslovanju i upošljavanju svih kapaciteta sistema, koji broji 15.000 radnika.

Model PTT - da nema viška zaposlenih, već samo manjka posla - mogla bi da primene i ostala javna preduzeća, smatra Krkobabić, a početni korak je popis svega čime raspolažu.

Krkobabić je naglasio da država mora da ima detaljan uvid u javni sektor.

"Prvo da vidimo šta sve imamo, pa da se opredelimo koja su to preduzeća neophodna državi. Ostala mogu da idu u vlasničku transformciju, odnosno privatizaciju, ali po jasno utvrđenoj dinamici. To je stvar političkog konsenzusa zasnovanog na precizno utvrđenoj viziji ekonomskog razvoja", rekao je on.

Prema mišljenju Krkobabića, treba pojačati ili uspostaviti koordinaciju po vertikali i horizontali, a to znači izvesti odgovornost do kraja.

"Imali smo primere da pojedini ministri ne znaju šta im se događa u javnim preduzećima za koja su nadležni. Horizontalna veza između preduzeća sada ne postoji. Ključ je da država mora da gazduje svojom imovinom", rekao je Krkobabić.

On je kazao da je "Pošta" popisala imovinu i da i poslednji ekser, koji se zaturio, mora da se vrati.

Krkobabić je, povodom konkursa za izbor generalnih direktora u pojedinim javnim preduzećima, rekao da smatra da je koncept departizacije, koji je nametnut, neprihvatljiv i štetan.

"Konkurs je pokušaj da se izbegne odgovornost i biću do kraja otvoren - to je legalizacija pljačke. Državnom imovinom ne može da rukovodi niko koga nisu verifikovali građani. Tačno mora da se zna ko snosi odgovornost za ovo ili ono preduzeće", istakao je Krkobabić.

"Departizacija je sjajna dosetka veselih momaka, koji su u protekloj deceniji uništavali Srbiju. Hoćemo li pod plaštom departizacije da ubacujemo pojedince koji će briljantno da odrade određenu vrstu poslova u korist interesnih grupa i da onda nestanu?Hoćemo li u prvi plan da stavimo formalnu igrariju ili odgovornost?" - zapitao je on.

Krkobabić je rekao da je poslovanje "Posaste" u prvih šest meseci ove godine pozitivno.

"Utrostručili smo neto dobit u odnosu na isti period lane. Prošle godine 5,5 miliona evra, ove 16,5 miliona. Svih 15.000 zaposlenih je zadržalo svoja radna mesta.

Mesečno smo imali po 20 miliona klijenata na šalterima pošta, što znači da svaki građanin Srbije tri puta mesečno obavi neki posao u pošti", objasnio je on i dodao da "Pošta" nije monopolist.

"Primera radi, u jednom segmentu poslovanja banke su nam konkurencija. Ali, mesečno smo obavili četiri puta više finansijskih transakcija nego sve banke u Srbiji zajedno", naveo je on.

"Naša prednost je u tome što smo sistem, koji pokriva celu Srbiju, koji ima 4.500 šaltera, 1.500 pošta, skoro 5.000 poštara, koji uživaju veliko poverenje građana", tvrdi Krkobabić.

On je je rekao da do kraja godine predviđaju rast za 30.000 korisnika kablovske televizije i isto toliko korisnika Interneta, jer će ponuditi objedinjeni paket tih usluga za 1.500 dinara.

Krkobabić je podsetio da je za investicije u ovoj godini namenjeno oko 20 miliona evra, a novac će biti uložen u sve ono što treba da poboljša prodaju postojećih usluga ili da omogući nove usluge, a to je IT sektor.

"Od Nove godine otvaramo razvojni centar Pošte, zapošljavamo 50 mladih stručnjaka, diplomaca sa državnih fakulteta iz Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada. Radiće sa najboljima u Pošti, a u taj projekat biće uključeni i profesori tih fakulteta i Akademije nauka. Osim za potrebe Pošte, ti projekti biće ponuđeni tržištu", najavio je Krkobabić.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zorran

znaci ode i posta

special image