• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci traže mehatroničare

Pet srednjih stručnih škola u Srbiji od septembra će školovati učenike za ogledni obrazovni profil tehničar mehatronike, koji predstavlja novinu u našem obrazovnom sistemu.

Pet srednjih stručnih škola iz Pančeva, Trstenika, Niša, Zaječara i Beograda od septembra će školovati učenike za ogledni obrazovni profil tehničar mehatronike, koji predstavlja novinu u našem obrazovnom sistemu.

Reč je o multidisciplinarnom profilu u četvorogodišnjem trajanju koji objedinjuje znanja iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i elektronike i koji će omogućiti djacima da se po sticanju diplome brzo zaposle, kao i da, ukoliko žele, nastave školovanje u domenima elektrotehnike i mašinstva", kaže za list Danas Valentina Mladenović Zoranović, stručni saradnik u Programu reforme srednjeg stručnog obrazovanja, koji sprovodi Ministarstvo prosvete u saradnji sa EU, preko Evropske agencije za rekonstrukciju.

"Centar celokupnog nastavnog programa (pored standardnih predmeta) predstavlja set modula kroz koje učenik dostiže predvidjene kompetencije" objašnjava Mladenović Zoranović, napominjući da je nastavni program tako osmišljen da će učenici veoma retko postavljati sebi pitanje (koje je danas često) "zašto ovo učim, kad nema veze sa mojim budućim poslom".

U završnoj godini učenici će moći da se specijalizuju za jednu od dve oblasti - mehatronski sistemi u procesnoj industriji i mehatronski sistemi u mašinama i opremi (podrazumeva se i kancelarijsku opremu). Ovakvom koncepcijom se izlazi u susret istinskim potrebama poslodavaca u odredjenim regionima, ukazuje sagovornica lista.

Ona napominje da u svetu rada postoji potreba za ovim zanimanjem, što su pokazali razgovori sa predstavnicima vodećih firmi u Srbiji, poput Soko Štarka, Galenike, Simensa.

"Trenutno te poslove obavljaju lica koja su se školovala za druga zanimanja iz oblasti tehnike i koja često imaju znatno viši stepen stručne spreme. Mnogi ljudi nisu svesni da se mehatronski sistemi nalaze svuda oko nas: od velikih automatizovanih sistema za proizvodnju u domenu mašinstva, lekova, kozmetike, hrane, preko kompjuterski upravljanih proizvodnih mašina, do svih mašina iz domena kancelarijske opreme, iz čega se može zaključiti da potrebe za ovim zanimanjem neće prestati, već će sve više rasti u vremenima koja dolaze", ističe Mladenović Zoranović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image