• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednja opomena za Simpo i Galeniku

Izvor Tanjug

Poreska uprava uputila je opomene pred blokadu računa kompanijama Simpo i Galenika, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede. U Simpu ništa nisu dobili ali imaju svoj plan rešenja problema.

Ministarstvo je dalo rok Simpu da se najkasnije do četvrtka, 22. avgusta, javi Poreskoj upravi sa zahtevom za pretvaranje poreskog duga u kapital države ili da svoj poreski dug od 5,76 milijardi dinara izmire na drugi način, u skladu sa zakonom.

Ukoliko kompanija Simpo i ovaj put ne izvrši svoju zakonsku obavezu, Poreska uprava će već u petak, 23. avgusta, blokirati njihov račun i prinudno naplatiti poreski dug.

U Simpu kažu da nisu primili nikakvu opomenu pred blokadu.

"O tome da je Simpu poslata opomena pred blokadu računa saznali smo iz sredstava informisanja, koja su, očigledno, obaveštena pre same kompanije", navodi se u saopštenju Simpa dostavljenom agenciji Beta.

"Pored 30 miliona evra koje je Simpo preneo državi u vidu besplatnih akcija, urednog plaćanja PDV-a i akciza, kompanija priprema predlog za celovito regulisanje duga", ističe se u saopštenju Simpa.

Ta kompanija je kao neopravdanu ocenila, kako je navedeno, "prozivku" o iznosu njenog poreskog duga.

U Bujanovcu posebno zabrinuti

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi izjavio je danas da bi prestanak rada kompanije Simpo, koji na teritoriji Bujanovca ima sedam proizvodnih pogona, zadao težak udarac lokalnoj ekonomiji.

Kako je navedeno u saopštenju opštine Bujanovac, u fabrikama Simpa u Bujanovcu radi 800 radnika koji bi mogli da ostanu bez posla ako se onemogući normalno poslovanje te kompanije.

U saopštenju se ukazuje i da nezaposlenost u Bujanovcu iznosi skoro 40 odsto i da opština ne bi mogla da se izbori sa ekonomskim i socijalnim problemima nastalim zbog gubitka posla velikog broja ljudi.

"Značajan deo poreskog duga Simpa je regulisan Zakonom o privatizaciji i stavljen u takozvani otpust, te ne postoji zakonska obaveza njegovog plaćanja pre okončanja procesa privatizacije", ukazao je Simpo.

U saopštenju se dodaje da je za preostali deo duga Simpa na snazi Zaključak Vlade Srbije po kojem se taj dug ne može prinudno naplaćivati, već će biti namiren iz prihoda od privatizacije.

Simpo smatra da "javna prozivka i navođenje sume iznad stvarnog iznosa duga nanose ozbiljne štete kompaniji u pogledu mogućnosti obezbeđenja uslova za proizvodnju". To, kako je navedeno, ugrožava zaključene poslovne aranžmane sa najvećim svetskim kopmpanijama poput Ikee, Kika i francuskog Roš Boboa.

U saopštenju Simpa je naglašeno da ta kompanija "nije neprijatelj države" i da su "uzroci stvorenog poreskog duga, pre svega, posledica gubitka poslovnih sredstava tokom raspada bivše Jugoslavije od preko 125 miliona evra, kao i uvođenja neopravdanih poreskih obaveza u vidu plaćanja poreza na ekstra profit".

I pored svega, Simpo, kao najveći poslodavac na jugu Srbije sa više od 4.500 zaposlenih, obezbedio je, kako kažu u tom preduzeću, kontinuitet proizvodnje, od koje se više od polovine plasira u izvozu.

"Čvrsto verujemo da će program restruktuiranja koji je pripremljen u skladu sa dogovorom u Vladi Srbije biti podržan i da će njegovom realizacijom biti obezbeđeni svi uslovi za dalji nastavak rada kompanije, a time i regulisanje ukupnog poreskog duga", poručila je kompanija Simpo.

U sličnom škripcu je i menadžment Galenike, koji je danas obavestio ministarstvo da je ta državna kompanija spremna da izmiri svoj poreski dug u iznosu 213,3 miliona dinara i da će odmah početi sa sukcesivnim uplatama poreskog duga do njegovog konačnog izmirenja.

Međutim, ukoliko Galenika ne izvrši tu obavezu, Poreska uprava će, u skladu sa zakonom, blokirati i njihov račun.

Ministarstvo finansija i privrede i Poreska uprava na taj način nastavljaju da striktno sprovode nultu toleranciju na neplaćanje poreza koju je uveo ministar Mlađan Dinkić, navedeno je u saopštenju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

???

A STA JE SA NIKOLICEVIM OBECANJEM IZ MARTA?

special image