• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke provizijama građane "oderu" za 35 milijardi

Izvor mondo.rs

Bankari u Srbiji i te kako dobro zarade zaračunavajući klijentima razne dodatne troškove, jer nema plaćanja računa na šalteru a da ne "ode" 25 do 150 dinara, pišu "Novosti".

Osim na kamatama, od kojih su lane zaradile čistih milijardu evra, banke najveću dobit ostvaruju na raznim provizijama i naknadama. Ovaj iznos je u protekle dve godine na gotovo istom nivou - od oko 35 milijardi dinara, odnosno nešto više od 300 miliona evra godišnje.

Građani se najviše bune upravo zbog provizija koje su najočiglednije: gotovo nijedan račun ne može da se plati na šalteru, a da im se ne zaračuna dodatni trošak, koji ide od 25 pa do čak 150 dinara, u zavisnosti od banke, piše beogradski dnevnik.

Neslavni rekord po najvišoj proviziji među bankama već duže vreme drži Alfa banka. Reč je o minimum 150 dinara, bez obzira na to da li je na uplatnici 100 ili 30.000 dinara. Tek za iznose veće od ovoga banka uzima 0,5 odsto provizije. Ali, sreća u nesreći kod ove banke je što maksimalna provizija ne sme da bude veća od 3.000 dinara, dok je u ostalim bankama ona mahom 5.000.

Najveće provizije idu i do 10.000 dinara, koliko zaračunava Prokredit banka, kada klijent na šalteru uplaćuje novac na račun firme koja nije klijent ove banke.

Sve banke svojim korisnicima nude mogućnost elektronskog plaćanja računa, bez dolaska na šaltere. Na ovakve uplate provizija se ne zaračunava, a banke koristi ubiraju naplaćujući fiksni iznos sa tekućeg računa korisnika.

Neverovatno, ili nije...

Deluje neverovatno ali pojedine banke klijentu štampaju izvod o stanju na računu za - 500 dinara! Takođe, jeftinije je podići celu štednju sa računa i u koferu je odneti u drugu banku nego dati nalog banci da je bezgotovinski prenese sa računa na račun u drugu banku, što može da košta i 20.000 dinara.

Reč je uglavnom o iznosu od 200 dinara mesečno, što bi opet izašlo otprilike na isto koliko i provizije za plaćanje osnovnih mesečnih kućnim računa na šalteru.

Korisnici posebnih paket-računa imaju već uračunat trošak elektronskog bankarstva u osnovnu cenu. Izuzetak je AIK banka koja svojim klijentima nudi besplatan i-benking.

Još jedan "raj za provizije" je plaćanje karticama. S obzirom na to da je plaćanje na ovaj način sve češće - za prvih šest meseci je premašilo 331 milijardu dinara - bankari i ovde ubiraju dobru zaradu.

Iako većina banaka besplatno izdaje karticu klijentu, za većinu se naplaćuju troškovi članarine, na mesečnom ili tromesečnom nivou. Tu je i naknada za podizanje novca na bankomatu tuđe banke, dok pojedine banke i svojim klijentima naplaćuju proveru stanja na računu i svako štampanje slipa sa bankomata, uglavnom po 25 dinara.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vranjanka

Mesecno odrzavanje racuna,kamata,provizija za podizanje novca,derikoze.To je bankarski prihod.Da li sme neko da im trazi da plate porez na dobit?Jadan ovaj narod sta ce sve da proguta,ako ima sta?Kojom li ce mukom jos da nas muce?

special image