• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Evropi mrka kapa po pitanju zapošljavanja

Izvor Tanjug

Poslodavci u Evropi većinom su neodlučni kada je reč o zapošljavanju do kraja godine, a po najslabijim izgledima za pronalazak posla izdvajaju se Italija, Španija, Finska, Irska i Mađarska.

Kako pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja američke kompanije za posredovanje pri zapošljavanju Menpauer (Manpower), poslodavci u evropskim zemljama u poređenju sa ostatkom sveta imaju najslabija očekivanja u vezi sa zapošljavanjem u periodu od oktobra decembra 2013. godine.

Redovno tromesečno istraživanje Menpauera, zasnovano na anketi u kojoj je učestvovalo približno 65.000 menadžera iz 42 zemalja širom sveta, ukazuje da su među evropskim poslodavcima očekivanja zapošljavanja nešto čak smanjena u poređenju sa anketom provedenom pre tri meseca, iako je evrozona sada tehnički izašla iz recesije, konstatovano je u izveštaju.

Tako poslodavci u 10 od 23 evropske zemlje sada očekuju povećanje zapošljavanja u četvrtom tromesečju, dok su takva očekivanja u prethodnoj anketi bila zabeležena u 13 zemalja.

U 10 zemalja očekuje se i smanjenje broja zaposlenih, jednako kao i u anketi za treće tromesečje, prenosi regionalni poslovni portal Seebiz.

"Izlazak evrozone iz recesije i pad nezaposlenosti u 17 zemalja EU prvi put u dve godine možda i nisu odraz čvrstog rasta, ali u najmanju ruku signaliziraju na stabilizaciju", kazao je čelnik Menpauera Deril Grin.

"Južna Evropa i dalje je u posebno teškoj situaciji, posebno Italija i Španija, ali Turska je izuzetak, usprkos slabijim namerama o zapošljavanju i na tromesečnom i na godišnjem nivou", dodao je Grin.

Turski poslodavci su najoptimističniji u pogledu zapošljavanja u Evropi, a izdvaja se i Grčka u kojoj se očekuje nastavak oporavka tržišta rada.

Što se globalne situacije tiče, u agenciji ističu da ne očekuju bitno poboljšanje u ostatku godine.

"Iz mnogih delova sveta stižu ohrabrujući znakovi, uključujući dokaze privredne stabilnosti u Evropi, a stabilan tempo otvaranja radnih mesta i najniži nivo nezaposlenosti u SAD-u u četiri godine pomažu da se ublaži neizvesnost u pogledu svetskog privrednog okruženja", napomenuo je predsednik uprave i izvršni direktor Menpauera Džefi Džeris.

"Ta slika još nije dovoljno jasna da bi podstakla poslodavce da odustanu od opreza i počnu agresivnije da zapošljavaju", dodao je Joerres.

Tako poslodavci u 29 od 42 zemlje planiraju do kraja godine u određenoj meri da povećaju broj zaposlenih, dok su u prethodnoj anketi takve planove izneli poslodavci u 32 zemlje.

Snažnije prognoze za zapošljavanje zabeležene su u tek 14 od 42 zemlje i područja, dok su prognoze oslabile u njih 19, a ostale nepromijenjene u devet zemalja i područja u poređenju sa anketom od pre tri meseca.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, prognoze za zapošljavanje poboljšane su u 16 zemalja, dok su planovi zapošljavanja oslabili u 25 zemalja, a ostali nepromijenjeni u samo jednoj zemlji.

Na globalnom novou najveći optimizam iskazan je na tržištima u nastajanju, najpre u Indiji, Tajvanu, Panami, Singapuru i Brazilu.

U SAD-u, najvećoj svetskoj ekonomiji, prognoze o zapošljavanju trenutno su najsnažnije za prethodnih više od pet godina.

Za preostali deo godine optimizam u pogledu zapošljavanja iskazali su i poslodavci u Kini i Japanu, drugoj i trećoj svetskoj ekonomiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image