• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glamočić: Raste cena suncokreta, kraj problemima

Izvor Tanjug

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je cena suncokreta počela polako da raste i na domaćem tržistu, i na stranim berzama, pa se nada da će problemi u otkupu te uljarice biti prevaziđeni.

"Nadam se da će poljoprivrednici konačno shvatiti da su odnosi ponude i tražnje ti koji regulišu cenu suncokreta i da će to biti uspešno završeno. Ako ne, mi smo tu pomognemo i ojačamo kapacitet naših poljoprivrednika", rekao je Glamočić novinarima u pauzi skupa o unapređenju kvaliteta života.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je ranije da će do 20. septembra inicirati sastanak na kome će se razgovarati o konačnoj otkupnoj ceni suncokreta, a ratari su 10. septembra odlučili da do tada prekinu blokade puteva.

Protesti poljoprivrednika počeli su 28. avgusta, a njihov sadašnji zahtev je da otkupna cena suncokreta bude 35 dinara po kilogramu, umesto 25 dinara, koliko su im ponudile uljare.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin takođe očekuje da će do novog sastanka proizvođača i uljara doći do ujednačavanja cene suncokreta na tržištu Srbije sa cenama u zemljama bližeg okruženja, gde se beleži njen blagi rast.

Cene suncokreta u Bugarskoj i Rumuniji trenutno iznose oko 29 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), kazao je Tanjugu Galetin.

Moglo bi se pretpostaviti da će cena suncokreta u Srbiji do novog sastanka proizvođača i uljara dostići barem približan nivo od 27,30 dinara bez, odnosno 30 dinara sa PDV-om, po kilogramu, naveo je Galetin, ali i dodao da je stvar pregovora da li će cena i biti tolika.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image