• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratari će naš suncokret prodavati u Mađarskoj?

Izvor SRNA

Prozivođači suncokreta razmatraju mogućnost da dogodine svoj proizvod prodaju uljari u Mađarskoj, ako ovu kulturu uopšte budu i zasadili.

Proizvođači suncokreta u Vojvodini, koji su nezadovoljni otkupnom cenom ove uljarice u Srbiji, razmatraju mogućnost da sledeće godine prodaju suncokret fabrici ulja u Mađarskoj, tvrdi jedan od predstavnika nezadovoljnih vojvođanskih paora Miroslav Grubanov.

"Lako bi se moglo desiti da svu našu proizvodnju dogodine plasiramo u Mađarsku, gde će biti otvorena fabrika ulja koja će prerađivati 600.000 tona suncokreta, a biće i drugih mogućnosti za plasman te robe u inostranstvu, umesto u Srbiji", izjavio je Grubanov.

On je za novosadski "Dnevnik" rekao je da je druga mogućnost još radikalnija, a ogleda se u nameri da paori dogodine uopšte ne zaseju suncokret.

"Domaće uljara mogle bi nas 'juriti' za suncokret, ali njega neće biti, jer ga niko neće sejati. Sve je više paora koji dižu ruke od setve suncokreta, jer je njegova proizvodnja u Srbiji postala potpuno neisplativa", konstatovao je Grubanov.

Jučerašnji pregovori između uljara i paora su propali, jer domaći proizvođači ulja nisu hteli da pristanu da otkupljuju od njih suncokret po ceni od 36 dinara (oko 0,31 evra) za kilogram.

Uljare su paorima ponudile za suncokret maksimalno 24 do 25 dinara (oko 0,21 do 0,22 evra) po kilogramu.

Na berzama u Ukrajini, kao i zemljama okruženja Srbije, tona suncokreta košta 400 dolara, što je oko 34 do 35 dinara za kilogram.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Tako sve kod nas funkcioniše - monopol i ucene. Uljare se dogovore sa državom i rade po svom ne misleći na budućnost. Sad samo čekam da se donese zakon koliko seljak MORA da proizvede suncokreta. Inače, kolika je cena ulja? Neko ovde dooobro zarađuje.

doktor Paja

Kako da se to organizuje kada je zabranje izvoz a pri tome nemas takvu organizaciju.

Geo

Neka se organizuju i ponude zemljama u okruženju.

special image