• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović:Do Nove godine konsolidacija Srbijagasa

Izvor Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će finasijska konsolidacija "Srbijagasa" biti pokrenuta do nove godine ili u protivnom "Srbija neće imati Srbijagas".

Govoreći o poslovanju Srbijagasa, Mihajlović je na konferenciji za novinare nakon što je u Skupštini AP Vojvodine otvorla međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, naglasila da se u vrlo kratkom roku nešto mora promeniti u funkcionisanju tog preduzeća i da ona zaista veruje da će se to i desiti.

"Verujem da ćemo do kraja godine pričati drugačije o tome i kako funkcioniše Srbijagas i da je pokrenuta finansijska konsolidacija Srbijagasa. Ne bude li pokrenuta, a to govorim i na sednicama Vlade, Srbija neće imati Srbijagas, a ja to kao resorni ministar neću dozvoliti", istakla je Mihajlović.

Na pitanje novinara da li je problem u Srbijagasu pitanje načina na koji tim preduzećemm rukovodi direktor Dušan Bajatović, Mihajlović je rekla da pitanje funkcionisanja Srbijagasa ne moze biti pitanje vezano samo za jednog čoveka.

"Srbijagas je ogromno preduzeće veoma strateški značajno za Srbiju. Koliko je važan EPS, toliko je važan i Srbijagas, s tom razlikom što EPS može da koristi sopstvene resurse pa u tom smislu možete da kontrolišete, a Srbijagas ne može baš da koristi sopstvene resurse već mora da uvozi gas", rekla je ministarka energetike, dodajući da ona smatra da Srbijagas može brže da se reformiše, a da Bajatović misli da to treba sporije da se uradi.

Ona je kazala da je Vlada Srbije ta koja će doneti konačnu odluku i da je Vladi stalo da ima Srbijagas koji je profitabilan, jer, kako je kazala, samo takav Srbijagas može da pregovara sa bilo kim od toplane pa do velike kompanije kakva je Gasprom.

Gopvoreći o izgradnji "Južnog toka" Mihajlovićeva je kazala da je Vlada Srbije, da bi se on gradio, pored Zakona o eksprprijaciji i draznih pravilnika koje je morala da prilagodi, morala iz budžeta da obezbedi 70 milona evra za početak eksproprijacije koji pripadaju preduzeću Srbijagas.

Ona je na konferenciji za novinare pojasnila da postoje određene obaveze koje država Srbija mora da ispuni da bi uopšte mogla dalje da razgovara sa svojim partnerom o izgradnji "Južnog toka".

"Niko ne spori da je "Južni tok" potreban i to sam i lično u nekoliko navrata rekla da nam drugi pravac dotoka gasa treba. Preduzeće koje se nalazi u zajedničkom preduzeću koje će projektovati i graditi "Južni tok" jeste Srbijagas i mi smo praktično za početak eksproprijacije morali u budžetu da obezbedimo 70 miliona evra", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je to obaveza Srbije prema stranom partneru na osnovu energetskog sporazuma.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image