• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miler i Bajatović "ubrzavaju" gradnju Južnog toka

Izvor Tanjug

Predsednik UO Gasproma Aleksej Miler i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović na današnjem radnom sastanku u Sočiju dogovorili ubrzavanje postupaka za dobijanje građevinskih dozvola.

Pravovremeno dobijanje dozvola za gradnju preduslov je da bi radovi na izgradnji deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeli u decembru 2013.godine.

Tokom sastanka u Sočiju, Miler i Bajatović su razgovarali i o trenutnom statusu projekta Južni tok u Srbiji i konstatovano je da je u  ovoj fazi završen rad na projektovanju i na procedurama za planiranje korišćenja zemljišta, kao i procena uticaja gradnje gasovoda na životnu sredinu, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

U razgovoru su razmotrene perspektive unapređenja razvoja dve kompanije u snabdevanju ruskim gasom, njegovog podzemnog skladištenja, kao i mogućnosti implementacije zajedničkih projekata u oblasti elektroprivrede, saopšteno je iz Gasproma.

U 2012. godini grupa Gasprom je Srbiji isporučio 1,9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Transport , distribuciju i skladištenje prirodnog gasa na teritoriji Srbije bavi se Srbijagas.

U cilju da diverzifikacije izvoznih pravaca prirodnog gasa OAO Gasprom gradi gasovod preko Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope - Južni tok.

U cilju izgradnje kopnenog edla projekta potpisani su međudržavni sporazumi sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom i Hrvatskom.

U novembru 2009. godine osnovana je zajednička kompanija Južni tok Srbija AG, u kojem je ucešće OAO Gasproma 51 odsto, a JP Srbijagasa - 49 odsto.

U oktobru 2012. doneta konačna investiciona odluka o projektu Južni tok na teritoriji Srbije, a u februaru 2013. Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnom interesu i usvojila posebne procedure eksproprijacije i dobijanje dozvola za izgradnju Južnog toka.

U martu 2013. godine potpisan dugoročni ugovor o snabdevanju ruskim gasom u Republici Srbiji u iznosu do 1,5 milijardi kubnih metara a gasa godišnje, u narednih 10 godina.

Transport prirodnog gasa će se obavljati postojećom maršrutom, a u budućnosti -gasovodom Južni tok.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sandra

Bravo Dule,uz tebe smo!!!!

Milica

Bravo Dusane Bajatovicu !!!

Dušan

vidi se ko radi, a ko ne radi u Srbiji, najviše se vidi ko radi u srpskom interesu! bravo ja!

special image