• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupovina nekretnina samo od prodavca sa licencom

Izvor Beta

U Skupštini se raspravlja o zakonu o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina, kojim bi trebalo da se uvede "red i evropski standardi u toj oblasti".

Kako se navodi na sajtu Ministarstva trgvoine, predlog zakona predviđa da će agencije za promet nekretnina morati ubuduće da sklapaju ugovore sa nalogodavcima (kupci, prodavci, zakupci i zakupodavci stanova i kuća), dok će posredovanjem u prometu nekretnina moći da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar Ministarstva trgovine.

Dodaje se da će registar posrednika voditi Ministarstvo trgovine i on će biti dostupan svim zainteresovanim građanima preko interneta. Za upis u registar, posrednik mora da ima jednog zaposlenog, koji ima položen stručni ispit, važeći ugovor o osiguranju i odgovarajući poslovni prostor.

Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina predviđeno je da agenti moraju da imaju završenu srednju školu i da polažu stručni ispit, dok će posrednici biti u obavezi da imaju i ugovore sa osiguravajućim kućama, a te polise štitiće nalogodavce ako agencije ne ispune obaveze.

Tržište od tri milijarde evra

Procene udruženja "Klaster nekretnine" pokazuju da je ukupan godišnji promet na tržištu nepokretnosti u Srbiji u vrednosti oko tri milijarde evra, od čega se samo jedna milijarda evra prometa ostvari posredstvom oko 500 registrovanih legalnih posrednika, a sve drugo je u sivoj ekonomiji čime je država oštećena za između 600 miliona i dve milijarde dinara.

Prema planu Ministarstva trgovine, kako se navodi, u roku od 18 meseci licence će dobiti oko 1.000 agencija i oko 2.000 agenata.

"Svi u prometu nekretnina moraju da otvore četvore oči, a posebno kupci", kazao je viši savetnik u Ministarstvu Željko Stojanović.

On je, kako se naglašava u saopštenju, kazao da posrednik ima pravo na posredničku naknadu, a kupoprodajnu cenu kupac uplaćuje direktno prodavcu na račun.

"Agencija tako ne može da prevari kupca, ali može da mu nanese štetu zbog nestručnog uvida u vlasničku evidenciju ili ne upozori kupca da je na željene kvadrate upisana hipoteka. U takvim slučajevima kupac može da traži odštetu", ukazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ako je prodavac platio agenciji oglašavanje i to je regulisano ugovorom koji agencije prekrši, prodavac može da se pokrije polisom osiguranja.

Iznos osiguranja je minimalno 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45.000 evra za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja, objasnio je Stojanović.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image