• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUPS: Može ekstraporez na plate iznad 60.000

Izvor MONDO/Agencije

Za Partiju ujedinjenih peznionera Srbije (PUPS) prihvaljivo je da ekonomske mere vlade obuhvataju štednju i oporezivanje visokih plata i penzija.

Ali, u pitanju su samo one polate koje su iznad potrošačke korpe, što znači veće od 60.000 dinara, rekao je danas poslanik PUPS-a Momo Čolaković.

"PUPS razume da vlada mora da preduzme mere kako bi se situacija poboljšala i ovaj deo štednje i poreza je prihvatljiv, ali treba naći meru. Mislim da bi ta mera bila da se oporezuju primanja iznad potrošačke korpe, odnosno veće od 60.000 dinara", rekao je Čolaković novinarima u parlamentu.

On je rekao da će PUPS, u tom pogledu, dati podršku tim merama, jer smatra da dodatne poreze treba da plaćaju oni sa većim primanjima.

Kada je u pitanju oporezivanje penzija, Čolaković je naveo da pod udar tog oporezivanja mogu doći samo visoke penzije, takođe iznad 60.000 dinara.

Na pitanje da li bi za tu stranku bilo prihvatljivo da se dodatno oporezuju primanje iznad 50.000 dinara, ukoliko to bude jedna od mera, Čolaković je rekao da ta stranka neće biti protiv, ukoliko za to bude postojala saglasnost u vladi.

On je naglasio da je za PUPS važno da se, prilikom donošenja mera, vodi računa o tome kako i na koji način da se obzebedi da porodice mogu normalno da žive.

Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije poručili su danas da oni koji ne žele da preuzmu odgovornost za nepopularne mere ne treba da budu u vladi, dok Socijalistička partija Srbije (SPS) očekuje konkretna rešenja nakon realnog i odgovornog sagledavanja problema.

Povodom najave premijera Ivice Dačića da će vlada sutra saopštiti  nove mere štednje, Opoziciona Demokratska stranka (DS) je navela da se ni danas ne zna koje mere to vlada predlaže i poručila da se budžetski novac "prosipa" bez bilo kakve kontrole, te da vlada ne može da "zapuši budzetsku rupu" nego pribegava onome što "demagoški sjajno zvuči".

Takođe opoziciona Liberalno demokratska partija (LDP) poručula je da ne veruje u ekonomske reforme bez političkih promena, do kojih može doći samo na izborima, i navela da bi bilo "više od političkog bezobrazluka tražiti od građana da se još jednom žrtvuju da bi političari nastavili po starom".

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Veroljub Arsić kazao je novinarima u parlamentu da se SNS ne boji odgovornosti i da preuzima težinu svih ekonomskim mera koje će biti nepopularne, jer nisu za jednokratnu upotrebu ili opstanak sadašnje vlade.

"Uglavnom su mere bile sprovođene da bi na određeni način neka vlada produžila svoje trajanje. Mi ove mere, iako su nepopularne, smatramo invesiticijom za budućnost, pogotovo kad je u pitanju sređivanje javnih finansija, smanjenje troškova države i pronalaženje rešenja radi popune deficita u budžetu", poručio je Arsić.

"Prema onome što znam, konsenzus postoji, a ako ga ne bude bilo, onda mislim da oni koji to ne žele, i ne treba da budu u Vladi Srbije", naveo je Arsić.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu da solidaran porez može da bude jedna od mera i dodao da to nije socijalna demagogija, već socijalno odgovoran predlog.

"Vlada će ponovo na realan i odgovoran način sagledati šta su problemi, ići u susret tim problemima i nuditi konkretna rešenja", rekao je Milićević i dodao da će poslanički klub SPS-a sačekati kompletan predlog vlade, a onda će govoriti o konkretnim merama i zauzeti stavove.

On je naveo da kada je reč o solidarnom porezu, poslanici SPS-a nemaju ništa protiv da se krene od njih, jer je to socijalno  odgovorno i jedan od načina da teret krize najmanje osete socijalno najugroženiji.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je novinarima da je u situaciji kada se budžetski novac "prosipa" bez bilo kakve kontrole, poslednja stvar koju treba uraditi smanjenje penzija i
plata.

"Neozbiljno je da ministar finansija dolazi u Skupstinu prvi put, ne želeći da priča o budućim koracima, što ostavlja prostor za spekulacije, a potrebno je reći šta konkretno mislite da smanjujete i kako ćete da zapušite budžetsku rupu", rekao je Stefanović.

On je naveo da bi najveće uštede mogle da se ostvare kada bi se utvrdilo ko su ljudi koji izbegavaju plaćanje poreza, kao i ko su oni koji su bez osnova uvećali svoju imovinu, zbog čega je DS predložio proveru imovine funkcionera i lidera stranaka.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Može, nemam ništa protiv, ali da se od plate oduzme trošak za stan (kirija ili kredit), zatim redovni računi, školovanje dece, troškovi za higijenu i slično. Posle toga kome ostane više od 60k neka progresivno plaća porez. Ako mu ostane više od 500k onda 70% državi.

Sale

Postanar sam bio do pre dva meseca ušao sam u stambeni kredit, dvoje dece žena ne radi i kakav sad porez da mi uzmu, onda treba sve da se uzme u obzir nisam u istoj situaciji sa onima kojima supruga radi, koji nemaju decu ili žive kod roditelja... Tako su napravili glup predlog zakini svima isto, pa kako ko oseti nije bitno?

Marija

Neko se u sirotinji školovao, volontirao, radio godinama da napreduje i stekne iskustvo, stepenik po stepenik, godinu po godinu, nekako došao do ZASLUŽENE plate koja jedva prelazi cifru 60000 i sad kad treba da MALO uživa u toj plati i osnuje eventualno porodicu, treba da mu se uzme od te plate...svaka čast za takve mere.

special image