• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepravilnosti u trošenju novca agencija

Izvor Beta

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je izveštaje o podsticajnim sredstvima i kreditima agencija i institucija, koje su u nadležnosti tog ministarstva.

Iz resornog ministarstva su ukazali da do sada nije bilo ozbiljnije kontrole kako je trošen novac i da su uočene nepravilnosti.

Izveštaji su traženi od Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) i Fonda za razvoj.

Izveštaji su postavljeni na sajtu Ministarstva privrede (www.privreda.gov.rs.) odnose se na stanje do 31. avgusta ove godine.

Fond za razvoj upravlja portfoliom na papiru vrednim preko 217 milijardi dinara.

Od ovog iznosa, više od 40 odsto je potpuno dospelo, a nije naplaćeno. Dodatnih preko 20 odsto je delimično dospelo sa kašnjenjima u plaćanju u iznosu od 10 do 99 odsto ukupnog duga.

Dodatno, Fond za razvoj je izdao garancije vredne preko 79 miliona e vra privrednim subjektima koji nisu solventni, navodi se u saopštenju.

AOFI upravlja portfoliom na papiru vrednim preko 61 milion evra. Sa dodatom kamatom, u blokadi su potraživanja u iznosu većem od 13 milijardi dinara.

Do dolaska sadašnje direktorke te agencije, u velikom broju slučajeva nije ni pokušavana naplata dospelih potraživanja i aktiviranje sredstava obezbeđenja, istaklo je Ministarstvo.

SIEPA je potpisala ugovore za subvencije vredne preko 222 miliona evra, a do sada je investitorima isplaćeno više od 68 miliona evra i za isplatu je ostalo dodatnih 153 miliona evra.

"Do ovog traženog izveštaja, ozbiljnije kontrole sredstava nije ni bilo", navelo je Ministarstvo i ukazalo da postoje značajna neslaganja kod onih koji su primili subvencije između kapitala i iznosa obavezne investicije, kao i između broja zaposlenih i obaveza iz investicionog programa.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Starcevic N.

A koliko smo mi spiskali para kao bivsi direktori direkrorata civilnog vazduhoplovstva tepublike srbije jos nismo odgovarali zbog kriminala.Treba imati strpljenja da Aci dodjemo na dnevni red.

special image