• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

" Inflatorni pritisak u padu, kamate će biti niže"

Izvor Tanjug

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila da očekuje da kamate budu niže, da je inflatorni pritisak u padu, da je rast izvoza ojačao dinar i najavila ispitivanje zarade banaka.

"Već u ovom mesecu očekujem povratak inflacije u granice našeg zacrtanog cilja i da će se u narednom periodu zadržati na tom nivou. To potvrđuje čvrstu rešenost da je držimo pod kontrolom", rekla je Tabakovićeva u intervjuu "Novostima", izrazivši uverenje da su ovi potezi osnov za održavanje ekonomskog rasta i standarda stanovništva.

Ona je naglasila da NBS planira da sarađuje sa svima kojima je stabilnost dinara i finansijskog sistema interes.

"Stabilnost dinara rezultat je povoljnih makroekonomskih kretanja i povećanih izvoznih priliva. Za proteklih osam meseci deficit tekućeg računa smanjen je za 58 odsto, a uspostavljanje značajno povoljnije spoljne ravnoteže pozitivno je uticalo na stabilnost kursa", kazala je ona.

"Imajući u vidu da se takva kretanja, pre svega, po osnovu rasta izvoza, očekuju i u narednom periodu, stabilnost kursa će biti bolje podržana nego ranije. Nema potrebe za posebnim merama, pošto svojim doprinosom makroekonomskoj stabilnosti, ne samo NBS, već i vlada, obezbeđuju stabilnost kursa", smatra Tabakovićeva.

Podsetivši da ne treba zaboraviti da na visinu kamatnih stopa značajno utiču i bankarske marže, ona smatra da njihovu opravdanost, u pomenutim uslovima, treba preispitati.

"To znači da osim stvarnih troškova koje nameću okolnosti i regulatorni zahtevi ima i izgovora", dodala je guverner NBS.

Ona je navela da podaci pokazuju da je ipak došlo do pozitivnih pomeranja i da kamatne stope na kredite u Srbiji nisu veće nego u regionu."Naravno, govorimo o novoodobrenim kreditima. Od pocetka godine kod indeksiranih novoodobrenih kredita privredi kamatne stope su u proseku smanjene za oko dva odsto".

Prema njenoj oceni, bankarski sektor Srbije je bio uspešan u prevazilaženju negativnih efekata prelivanja svetske finansijske krize, doprinoseći time očuvanju celokupne finansijske stabilnosti.

"Imamo adekvatno kapitalizovan i visokolikvidan bankarski sektor, ali i činjenicu da je kreditna aktivnost, mada još blago pozitivna, značajno usporena, i to u vecoj meri u odnosu na privredu nego na stanovništvo", kazala je Tabakovićeva.

Ona smatra da je još rano za donošenje bilo kakvih zaključaka o efektima primene preporuke za odlaganje otplate stambenih kredita u švajcarskim francima, ali interesovanje klijenata svakako postoji.

"Sve banke su ponudile anekse ugovora o stambenom kreditu svojim klijentima, a na njima je da se do kraja godine izjasne o prihvatanju ili neprihvatanju. Tada ćemo moći da ocenjujemo i odziv građana i ostvarene efekte", kazala je Tabakovićeva.

Ona ocekuje da će smanjenje kamata na štednju prouzrokovati i dalji pad kamata na kredite, jer jeftiniji izvori omogućuju bankama da sredstva plasiraju po nižim kamatnim stopama.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image