• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati ne prihavataju mere Vlade

Izvor Tanjug

Predstavnici Saveza samostalnih sidikata Srbije (SSSS) ocenili su neprihvatljivim ekonomske mere Vlade Srbije jer će, kako kažu veoma pogoditi građane i deo zaposlenih.

 Sindikati ne prihavataju mere Vlade Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Zgrada Vlade Srbije u Beogradu
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Oni su najavili da će zahtevati od Skupštine da sindikati učestvuju u njihovom donošenju.

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, rekao je da su, pre svega, neprihvatljivi Predlog izmena zakona o radu koji, po njemu, treba da olakša otpuštanje radnika, kao i povećanje PDV-a na osnovne namirnice, "što će za nezaposlene i radnike na minimalcu značiti jedan dan mesečno bez hrane".

On je najavio da će sidnikati svoja prava potražiti na ulici, ukoliko ne bude dogovora sa vlastima. Orbović smatra da je loše i oporezivanje plata u javnom sektoru većih od 60.000 dinara, jer će to pogoditi zdravstvo, visoko školstvo i sudstvo, gde radi najobrazovaniji kadar koji država nastoji da zadrži u zemlji.

Predsednik Sindnikata zaposlenih u republičkoj upravi, Njegoš Potežica, rekao je da progresivnim oporezivanjem u tom sektoru uopšte neće biti pogođeno 85 odsto radnika čije su plate manje.

Ta mera, takođe, neće pogoditi ni zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju, čije su plate ispod republičkog proseka, već samo one u visokom, što neće bitno poraviti republički budžet, ali će pogoršati život naučnih radnika, kazao je predsednik Suindikata obrazovanja, Branislav Pavlović.

Prema rečima predsednika Sindikata komunalnih delatnosti, Milana Grujića, ta mera obuhvatiće samo 16 odsto zaposlenih u toj delatnosti, i upozorio da će se optuštanjem radnika u javnom sektoru, koji broji oko 400.000 ljudi, znatno povećati broj nezaposlenih sa sadašnjih milion ljudi.

Sekretar Sidnikata zdravstva, Jelena Govedarica, predočila je da su zarade u tom sektoru samo za četiri odsto više od republičkog proseka, i da će merom pre svega biti pogođeni vrhunski stručnjaci, kakvih je u zdravstvu i tako malo.

Sindikalci su ukazali da socijalni dijalog u zemlji odavno ne postoji, da "predloženi zakoni i mere vode potpunom obespravljivanju radnika, što je potpuno neprihvatljivo, jer merama uopšte nisu obuhvaćeni tajkuni i ekstraprofiteri, koji su godinama iznosili kapital iz zemlje".

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Glas siromašnih

Ovaj stručni kadar,čast izuzecima kojih je 30% ništa ni neradi već uživa u visokim platama i stranačkim foteljama,mnogi "jadni"doktori imaju svoje najsavremenije privatne klinike,mnogi iz tog sloja i svoje privatne firme lagodan život itd.Sada kada je sveća dogorila i kad se vidi da godinama jedu državnu kasu kukanje?a pitanje je ko 80%gradjana Srbije koji žive bedno gleda 23god.kakva odgovornost je ove visoko obrazovane ljude pratila,nikakva zato nam je i zdravstvo takvo jadno,sudstvo korumpirano,obrazovni sistem nula!ako grešim zašto smo došli do ovoga,i dali su nas visoko obrazovani kadrovi pokrali i upropastili zemlju,demagogijom i neodgovornošću?kapa dole izuzecima još jednom

sima

Sta ocete vise ako vam se ne svidja menjajte poslodavca i resen problem,trazite gde je veca plata.Vecina nema toliko velike plate tako da ja ne vidim u cemu je problem,zrtvujte se malo za ove sto nemaju.

special image