• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIEPA: Optužbe Ministarstva privrede štetne

Izvor Tanjug

Agencija za strana ulaganja (SIEPA) sapštila je danas da su optužbe Ministarstva privrede o navodnim propustima u radu te agencije netačne i štetne.

Ministarstvo privrede je saopštilo u petak, 11. oktobra da je iz budžeta tog ministarstva, po osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, od početka godine za subvencije investitorima isplaćeno više od 2,5 milijardi dinara, koji su dodeljivani bez adekvatne kontrole i uz propuste u proceduri.

SIEPA navodi da ona "nije ta koja ide po Srbiji i neodgovorno deli narodne pare", već je ministarstvo potpisnik svih ugovora. SIEPA ima tehničku ulogu komunikacije sa investitorima, raspisuje konkurse za dodelu sredstava, prikuplja prijave i saziva Komisiju za dodelu, koju obrazuje i njome predsedava Ministarstvo privrede.

SIEPA ističe da je "krupna neistina" da se odobreni novac dodeljuje bez ikakve kontrole, jer su svi investitori kojima su sredstva dodeljena u obavezi dostavljanja periodičnih i završnih izveštaja o relizaciji projekata, vrši se nezavisna revizorska kontrola, a sve isplaćene sume su osigurane bankarskim garancijama.

Kao primer neodgovornog rada Agencije ministarstvo je, kako dodaje SIEPA, navelo američku kompaniju Trak-lajt, koja je preko nemačke ćerka-firme zainteresovana za ulaganje u Batočini, a sa kojim je SIEPA navodno potpisala ugovor i pre nego sto je osnovano preduzeće u Srbiji.

U saopštenju SIEPE se ističe da sa tom kompanijom ništa nije potpisano, jer po zakonu to može da uradi samo Ministarstvo privrede.

Dodaje se da se nemački deo kompanije Trak lajt prijavio za sredstva u poslednjem prijavnom krugu, Komisija je dala predlog ministarstvu da se sa njima potpiše ugovor, ali se po zakonu čeka da kompanija otvori svoje srpsko predstavništvo koje jedino može biti nosilac tog projekta.

SIEPA ukazuje na štetnost iznošenja "takvih dezinformacija u javnost, koju postojeći i potencijalni investitori sa pažnjom prate".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deki

Hahaha! Mi ćemo da radimo šta hoćemo a vi nemojte da nas kritikujete jer će to naneti štetu!

special image