• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić tvrdi da bez države nema investitora

Izvor Tanjug

Zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa UAE Mlađan Dinkić izjavo je danas da je potrebno nastaviti sa davanjem državnih podsticaja investitorima u cilju privrednog rasta, otvaranja novih radnih mesta i povećanja izvoza.

Dinkić je, na 13. ekonomskom samitu Srbije, istakao da svakoj zemlji, a posebno Srbiji, u uslovima krize potreban privredni rast koji je nemoguć bez više investicija.

"Borba za nove investicije je suštinska borba", istakao je Dinkić, dodajući da je za to potrebna politička stabilnost, eliminisanje suvišnih birokratskih procedura i davanje intenzivnih državnih podsticaja.

"Pripadam školi koja smatra da je bez državnih podsticaja nemoguće u kratkom roku preokrenuti privrednu strukturu", kazao je Dinkić.

Navodeći zašto je neophodno nastaviti sa politikom podsticaja za investitore, Dinkić je pobrojao efekte koji su zabeleženi od 2006. godine kada je sa efektivnim radom počela Agencija za promociju investicija i izvoza (SIEPA).

On je rekao da država iz budžeta za te namene do sada dala 300 miliona evra, a privukla je pet puta više direktnih domaćih i stranih investicija. Otvoreno je 52.000 novih radnih mesta, u izvozno orijentisanim granama, a zahvaljujući tome izvoz Srbije u osam meseci ove godine uvećan je za 25 odsto, naveo je Dinkić.

Prema njegovim rečima, od 15 najvećih srpskih izvoznika dve trećine su kompanije koje su dobile direktnu državnu podršku.

Dinkć je istakao da su i domaće i strane firme imale pođednak tretman u korišćenju tih podsticaja, kao i da se jedan evro podsticaja vraćao u budžet Srbije uvećan za sedam puta.

Navodeći primer Fijata, koji je u Srbiji investirao 1,2 milijarde evra i zaposlio četiri hiljade radnika, Dinkić je rekao da je država dala 25 odsto od navedene sume u vidu podsticaja, a da to nije učinila te investicije ne bi ni bilo.

On je rekao da Srbija treba da nastavi sa onim što je bilo dobro, a da promeni loše.

Među reformama koje treba sporovesti Dinkić je naveo uklanjanje birokratskih procedura, brže izdavanje građevinskih dozvola i promenu vlasnistva nad zemljištem, izmenu Zakona o radu i nastavak modrenizacije Poreske uprave Republike Srbije.

Treba, osim toga, proširiti osnovu izvozno orijentisane privrede tako što će domaća mala i srednja preduzeća biti povezana u lanac dobavljača najvećih izvoznika, rekao je Dinkić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image