• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja Jata i Etihada ne smeta EU

Izvor Tanjug

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije demantuje vesti da Er Srbija neće moći da leti u EU.

Saradnja Jata i Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i osnivanje nove nacionalne aviokompanije Er Srbije nije u suprotnosti sa Sporazumom o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (ECAA), saopštio je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije.

Direktorat u saopštenju dostavljenom Tanjugu navodi da je predočio Evropskoj komisiji da taj aranžman ne umanjuje posvećenost Srbije ciljevima sporazuma.

Direktorat je, kako je navedeno, poslao Evropskoj komisiji uveravanja da će Jat nastaviti da ispunjava odredbe pravne regulative u toj oblasti koja je usklađena sa propisima EU, po pitanju vlasništva i stvarne kontrole predviđene Zakonom o vazdušnom saobraćaju Srbije.

Er Srbija će ostati u većinskom vlasništvu - 51 odsto države, dok će 49 imati Etihad, a većinu članova Odbora direktora Er Srbije imenovaće država.

Jedan od članova će biti predsedavajući, a odluke o svim pitanjima će donositi većina.

Direktorat je, takođe, naveo da je ugovorom predviđemo da Etihad upravlja novom kompanijom na period od pet godina, uz mogućnost produženja za još pet godina.

"Ukoliko Srbija pristupi EU pre isteka roka, ovlašćenje će biti ukinuto, kao i u slučaju da smatra da su njeni interesi dovedeni u pitanje", ističe Direktorat.

Direktorat je naveo da današnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije kaže da je Srbija na dobrom putu u primeni sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području.

"Rečeno je da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva ostvario znatan napredak u prvom tranzicionom periodu ECAA sporazuma, posebno u oblasti ekonomske regulative. Iznete su pohvale na račun Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije u oblasti zaštite prava putnika", kažu u Direktoratu.

Pozitivno je ocenjena oblast bezbednosti vazduhoplovstva u Srbiji i to posle detaljne inspekcije EASA - Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja u Direktoratu u oktobru oktobra ove godine.

U izveštaj EK pohvaljena je uspešna primena regulative o licenciranju letačkog osoblja po novim evropskim pravilima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image