• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deficit republičkog budžeta 150,6 milijardi dinara

Izvor Tanjug

U periodu januar - septembar, ostvaren je deficit republičkog budžeta 150,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. Prihodi bili 586,6 milijardi a rashodi 737,2 miliona

 Deficit republičkog budžeta 150,6 milijardi dinara Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Izvor: Petar Stojanović, MONDO

U tabeli objavljenoj na sajtu Ministarstva, navodi se da taj deficit iznosi 158,4 milijarde dinara, a objašnjenje je da su uključeni rashodi iz projektnih zajmova koji nisu deo budžeta (po domaćoj metodologiji računjanja), ali pripadaju nivou Republike.

U septembru je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 19,9 milijardi dinara. U septembru su ostvareni prihodi u iznosu od 60,3 milijarde dinara. Poreski prihodi iznosili su 54,3 milijarde dinara, a neporeski šest milijardi dinara. Najveći prihod, kao i obično, zabeležen je po osnovu PDV-a i iznosi 23 milijarde dinara.

Rashod veći zbog kamata

Rashodi budžeta u septembru iznosili su od 80,2 milijarde dinara. Na rashodnoj strani značajan je rast, u odnosu na prethodne mesece, kod kamata, usled plaćanja obaveza po osnovu evroobveznica 6,2 milijarde dinara i duga za Pariski klub 2,3 milijarde. Najveće stavke na rashodnoj strani su isplata plata zaposlenima -20,5 milijardi dinara i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja 21,6 milijardi - PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje, čiji se najveći deo odnosi na penzije -20,4 milijarde dinara.

Prihod je niži od avgustovskog, s obzirom na veće povraćaje zbog  specifične mesečne dinamike, kao i činjenice da su te obaveze iskazane u skladu sa rokom dospeća. Po osnovu akciza je ostvareno 20 milijardi dinara i prihod je veći, nego u avgustu, zbog uplate dela avgustovskih akciza početkom septembra.

Ostale kategorije poreskih prihoda, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za septembar.

Deficit konsolidovanog bilansa države (svih nivoa vlasti) u periodu januar - septembar iznosi 139,6 milijardi dinara, dok je u septembru ostvaren deficit u iznosu od 25,3 milijarde dinara.

Ukupni rezultat konsolidovanog sektora države za devet meseci bolji je u odnosu na deficit republičkog budžeta, s obzirom na ostvareni suficit na drugim nivoima, posebno na nivou opština i gradova 10,7 milijardi dinara, kod RFZO 10,5 milijardi i AP Vojvodina 3,5 milijardi, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image