• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija pod kontrolom,NBS smanjila kamatnu stopu

Izvor Tanjug

Izvršni odbor Narodne banke Srnbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10,5 odsto.

 Inflacija pod kontrolom,NBS smanjila kamatnu stopu Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

U saopštenju NBS- a se navodi da se međugodišnjom stopom inflacije od 4,9 odsto u septembru, kako je Narodna banka i najavljivala, inflacija vratila u granice dozvoljenog odstupanja od koridora 2,5 do 5,5 odsto.

Tome su, po oceni Izvršnog odbora, ključni doprinos dale mere monetarne politike, zatim pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativna stabilnost kursa dinara i niska agregatna tražnja. Ovi faktori će i u narednom periodu doprinositi daljem smanjenju inflatornih pritisaka i održavanju inflacije u granicama cilja, ocenila je NBS.

Inflaciona očekivanja su takođe smanjena na najniži nivo od kada se prate i u narednom periodu će se stabilizovati u granicama cilja, konstatovao je Izvrsni odbor.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu Izvršni odbor je imao u vidu i smanjene rizike vezane za fiskalna kretanja, nakon najavljenih mera fiskalnog prilagođavanja. Niska tražnja, uz efekte mera fiskalne konsolidacije, predstavljaće snažan dezinflatorni faktor i u narednoj godini. U takvim uslovima povećanje PDV-a, čiji je uticaj jednokratan, imaće manje direktne i indirektne efekte na inflaciju, ocenio je Izvršni odbor.

On, takođe, očekuje pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima kao posledicu postizanja dogovora u vezi sa finansiranjem američkog budžeta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra 2013. godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image