• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbijagasu (ni)je Bajatović problem

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Srbije Ivica Dačić, odgovarajući ministarki energetike, kaže da je sudbina Srbijagasa državno pitanje i da nije reč samo o tome da li će Dušan Bajatović ostati na čelu tog javnog preduzeća.

U Vladi Srbije nastavlja se žestoka polemika oko toga kako da se reši pitanje problematičnog poslovanja javnog preduzeća Srbijagas. Nakon "prozivke" Srbijagasa ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja tvrdi da to JP ozbiljno ugrožava energetsku bezbednost države, a koju je zatim na RTS-u podržao i ministar privrede, oglasio se i premijer Ivica Dačić.

"Slažem se da ne može više ovako. Srbijagas duguje Rusima i državi, a i njemu duguju i to pitanje mora da se reši", rekao je predsednik Vlade Ivica Dačić novinarima.

Premijer kaže da se problem pojednostavljuje kroz sudbinu direktora Dušana Bajatovića.

Upitan o izjavi ministarke energetike Zorane Mihajlović da Srbijagas ugrožava energersku bezbednost zemlje, Dačić je odgovorio da samo Petrohemija duguje Srbijagasu 150 miliona evra.

"Šta u toj situaciji treba da uradi Bajatović? Da ugasi Petrohemiju", upitao je Dačić.

Dačić je istakao da nije reč ni o kakvoj odbrani Bajatovića, ali da cena gasa ne može biti socijalna a da se istovremeno od preduzeća koje vodi Bajatović traži profit.

"Ako je nešto ukrao, treba da odgovara. Ja ga ne branim. Slažem se da više ne može ovako sa Srbijagasom", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem imao niz sastanaka o temama infrastrukture i saobraćaja, a da uskoro sledi i razgovor o energetici.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je Srbijagas "pojeo sam sebe", da se ne sme dozvoliti da "pojede" i gasni sektor Srbije, kao i da se tom kompanijom bavi i Evropska komisija.

Neki kredit ostaju nepovučeni


Premijer je rekao da Srbija neće uzeti sve kredite o kojima se pregovara jer Vlada želi da smanji zazduženje. "Želimo da smanjimo nivo zaduženosti", rekao je Dačić i dodao da zbog toga neće biti uzeti svi krediti o kojima se pregovara. Dačić, međutim, nije precizirao koje kredite će država uzeti, a od kojih će se odustati. Javni dug Srbije trenutno iznosi više od 19 milijardi evra.

Ona je najavila da će se uskoro sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem kako bi razgovarali o poslovanju Srbijagasa.

Ministarka je istakla da je ozbiljno mislila kada je rekla da poslovanje Srbijagasa ugrožava energetsku bezbednost Srbije i da svi trpe, i potrošači i država i zaposleni u toj kompaniji, zbog toga što se ona ne reformiše.

Postoje i pisma Evropske komisije, dodala je, u kojima se navodi da nije podeljena delatnost u Srbijagasu.

"Mi ne možemo da izdvojimo novac za interkonekciju između Srbije i Bugarske, jer nije krenulo restrukturiranje Srbijagasa. Dakle, to mora da se rešava", poručila je Mihajlović.

Mihajlovićeva je navela da je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović pre tri sedmice na sastanku sa njom i ministrima finansija i privrede Lazarom Krstićem i Sašom Radulovićem obećao da će dostaviti plan restrukturiranja tog javnog preduzeća.

"Pre deset dana je trebalo da dostavi taj plan, ali još to nije učinio", rekla je ona.

Ministarka energetike podsetila da Srbijagas ima ogromna dugovanja i naglasila da to javno preduzeće "pod hitno" mora da se restrukturira, jer njegov rad nije usklađen sa Zakonom o energetici.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je večeras na RTS-u da potpuno podržava ministra energetike Zoranu Mihajlović u naporima da se reši problem javnog preduzeća Srbijagas.

Radulović je kazao da Srbijagas nije ispoštovao ono što je obećano na sastanku pre tri sedmice - da dostavi sve podatke o poslovanju, a zatim i sopstveni biznis plan "kako misli da se restruktuira".

Nakon sastanka ministara Mihajlović i Radulović, ministra finansija Lazara Krstića, i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, održanom 7. oktobra, saopšteno je da reformisanje Srbijagasa mora biti započeto što pre, jer njegovo poslovanje na dosadašnjim osnovama ugrožava energetsku bezbednost Srbije.

"Mi smo zaista sedeli zajedno na sastanku, sada više ne može da bude razlika u interpretaciji šta se desilo na sastanku, bilo je obećanje šta će biti isporučeno nakon sedam dana, to se nije desilo", ponovio je Radulović.

Na pitanje šta je njegov plan za rešavanje problema u Srbijagasu, Radulović je kazao da je to vrlo slično kao i sa ostalim preduzećima u restrukturiranju.

"Kod Srbijagasa imamo veće obaveze nego imovinu i mora da dođe do konverzije potraživanja u kapital", naveo je Radulović, napominjući da Srbijagas mnogo košta državu.

On je dodao da će država da učestvuje u tom procesu, ali na zdravim tržišnim osnovama.

Radulović je kazao da misli da se to neće odraziit na cenu gasa, koja je, kako je rekao, tako postavljena da dozvoljava da Srbijagas bude profitabilan.

"To je samo pitanje unutrašnje organizacije i korporativnog upravljanja", zaključio je Radulović.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rez

Ugasite parazitske agencije koje su se ugradile u cenu gasa , pa će sve doći na mesto .

majk

nije srbijagas sam sebe pojeo nego su strucnjaci kao sta si ti ga pojeli i jos ga jedu

"Plavi andjeo"

@majk Strucnjaci upravo kao ti jedu i pojeli su sve, pa bi i premijera

special image