• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kruševački uljari traže sastanak s ministrom

Izvor MONDO/Tanjug

Radnici Fabrike ulja (Plima M) iz Kruševca, koji potražuju 23 neisplaćene plate, na protestu ispred Gradske uprave, tražili od gradonačelnika Bratislava Gašića da im omogući sastanak sa ministrom privrede.

Radnici jedne od čuvenih srpskih "firmi u restukturisanju" zahtevaju hitnu finansijsku pomoć, rešavanje socijalnog programa, isplatu 23 plate, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža.

Prema rečima predsednika sindikata ASNS, Neška Gajića, poslednja zarada u tom preduzeću je isplaćena u maju 2013.godine, po 10.000 dinara, i to za novembar 2012.godine.

Propala privatizacija


Jedinu uljaru južno od Beograda sa 400 radnika 2004. godnie na aukciji je kupio Božin Milićević, plativši 30.000 evra i uz obavezu investiranja od oko 1,5 miliona evra. Kupoprodajni ugovor sa Agencijom za privatizacijuu je raskinut krajem 2011. zbog neispunjenih obaveza. Milićević (76), njegov sin Dejan (47), nekoliko rukovodilaca i inspektora uhapšeni su marta 2012. pod optužbom da su nezakonito prisvojili pet miliona evra u firmama Plima M i Plima Pek. Božin je preminuo u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu u avgustu prošle godine.

Prema rečima Gajića, "134 radnika se nalazi u paklu".

"Niko od nadležnih ministarstava nas ne prepoznaje, kao da ne postojimo u ovoj državi. Obraćali smo se bezbroj puta za pomoć, ali nikada nismo dobili pozitivan odgovor. Nismo imali nijedan socijalni program, nijednu subvenciju, niti su nam dali robu iz robnih rezervi da se pokrenemo", rekao je on novinarima.

"Mi molimo, apelujemo, tražimo od ministra privrede da nas primi, jer na znamo više šta ćemo. Uradili smo i među prvima smo predali ličnu kartu, a dobili smo odgovor da ne možemo da dobijemo socijalni program, dok ne nađemo strateškog partnera, a to sve može da potraje", dodaje predsednik sindikata.

Gajić je najavio radikalizaciju štrajka, ukoliko ne dođe do sastanka s ministrom Radulovićem, ali nije mogao da precizira na koji način.

Zaposlene u Fabrici ulja danas je primio gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić, koji im je obećao da će uputiti pismo ministru Raduloviću i da će pokušati da im obezbedi sastanak sa njim.

On je naveo da kao gradonačelnik nema nadležnosti nad preduzećima u restrukturiranju već da to ima Agencija za privatizaciju, međutim, radnici su izrazili očekivanje da će im on, kako su rekli, više pomoći kao stranački funkcioner.

Posle sastanka s gradonačelnikom, predsednik sindikata ASNS je rekao novinarima da će zaposleni i sutra protestovati ispred Gradske uprave.

Fabrika ulja ima 134 radnika, od kojih se 80 odsto nalazI na plaćenom odsustvu. Na posao dolaze radnici uprave i obezbeđenja, kao i 10 radnika iz uslužne delatnosti.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Davor

Na zalost, vest je nepotpuna, jer je ovo bio zajednicki protest dva krusevacka kolektiva - Konfekcije "Zvezda" i Fabrike jestivog ulja. Dakle, protestovali su, zbog višemečnog kašnjenja plata i, kako se čulo, indiferentnog odnosa Agencije za privatizaciju prema rešavanju problema preduzeća, i radnici krusevacke konfekcije "Zvezda", koji su vec treci mesec u strajku, bez ikakvog efekta. U ovoj Konfekciji plate nisu isplacene vec 14 meseci.

special image