• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija svetom krenula u "lov" na investitore

Izvor MONDO/Agencije

Kraj oktobra u Srbiji obeležava ekonomsko-diplomatska ofanziva - u Londonu u utorak a dan kasnije i u Moskvi, srpske državno-privredne delegacije predstavljaju potencijale investitorima.

Prezentacije u prestonicama Velike Britanije i Rusije odigravaju se praktično paralelno sa boravkom vicepremijera Aleksandra Vučića na jošp jednom investicionom zadatku - dogovaranju novih projekata sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sa ovogodišnjih tek nešto više od pola milijarde evra stranih direktnih investicija, ovakva ofanziva ne čudi, jer Vlada je pred sebe postavila visoke ciljeve, a dosadašnja ulaganja nisu dovoljna da bi nova i kalendarska i fiskalna godina bila dočekana u ritmu najavljenih ekonomskih mera, piše Tanjug.

Na globalnom nivou, u prošloj godini je zabeležen pad stranih direktnih investicija od 18 odsto, što već samo po sebi svedoči da je teže dobiti bilo koji projekat.

Srbija, uz to, ali u hodu, mora, kako ukazuju i državni i vladini zvaničnici, ali i eksperti,  da eliminiše i korupciju, kao jednu od glavnih prepreka investitorima, ali i da stvori povoljan i privlačan poslovni ambijent.

"Investicioni dan Srbije" održava se u Londonu prvi put, u organizaciji Britansko-srpske privredne komore.

Domaćin ovog skupa je srpska vlada, a jak poslovno-privredni tim sa premijerom Ivicom Dačićem na čelu predstaviće Srbiju kao poželjnu investicionu destinaciju, pre svega za automobilski, energetski, poljoprivredni i sektor telekomunikacija.

Privredna komora Srbije dan kasnije organizuje, u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije, do sada najveću investicionu konferenciju u Moskvi, na kojoj će biti predstavljeno više od 70 projekata iz Srbije, vrednih gotovo sedam milijardi evra, koju će posetiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema najavama organizatora, projekti su uglavnom iz oblasti energetike, infrastrustrukture, agrara, industrije i turizma, a najznačajniji su oni iz energetskog sektora, čija je vrednost 4,5 milijardi evra.

Prvi let prvenca nove srpske aviokompanije Er Srbija ka Abu Dabiju odveo je i vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića na nove pregovore i dogovore u UAE o novim investicijama u Srbiju.

Krajem vikenda već je stigla vest da je arapska kompanija "Strata", koja se bavi proizvodnjom avio delova, najavila interesovanje da premesti deo proizvodnje u Srbiju.

Poljoprivreda i energetika bile su glavne teme razgovora srpske i delegacije domaćina u Abu Dabiju, i, mada za sada još nema konkretnih najava, učesnici dijaloga potvrdili su da se pričalo o kupovini zemljišta u Srbiji, sistemima za navodnjavanje, i savremene tehnologije u poljoprivredi.

IT sektor, ulaganja u fabriku čipova i proizvodnju poluprovodnika, ponovo su bila na dnevnom redu.

Index.hr: Srbija preti da "proguta" Hrvatsku

Hrvatski portal Index.hr u današnjem izdanju zamera vladi u Zagrebu što "bezglavo baulja" svetom u potrazi za investitorima. Kao primer srpske preduzimljivosti portal navodi GITEX, jedan od najvećih svetskih sajmova elektronike, održan prošle nedelje u Dubajiu, gde je Srbija bila zemlja partner, sa 15 predstsavljenih kompanija, a Hrvatska nije imala niti jednu.

Srpski IT sektor očigledno postaje sfera šireg interesovanja stranih investitora. Američke kompanije prethodnih godina postepeneo su gradile svoje prisustvo

na ovdašnjem tržištu, a posle nedavne posete srpske trgovinske delegacije SAD, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi se nada da bi već naredne godine neka od američkih IT kompanija globalnih razmera, mogla investirati ili najaviti veću investiciju u Srbiju.

Osim IT sektora, energetika je druga potencijalno velika arena za upliv stranih investicija u Srbiju. Resorni ministar Zorana Mihajlović najavila je nekoliko zainteresovanih ulagača sa kojima bi do kraja godine mogli biti potpisani predugovori.

Veliki priliv stranih investicija u Srbiju, tačnije njihov oporavak, očekuje i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Rasčlanjujući ovogodišnji neto priliv strnih direktnih investicija, od 1. januara 2014 do poslednjeg oktobarskog vikenda, u visini od 584 miliona evra, rekla je da su narednih godina industrija, poljoprivreda, trgovina i finansijski sektor  neophodne investicione mete u Srbiji.

Na investicionim forumima i susretima, na kojima se ovih i narednih nedelja Srbija predstavlja potencijalnim investitorima, upravo se odvija borba za taj oporavak.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image