• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima jednu godinu, a već se sprema za penziju

Izvor mondo.rs

Najmlađi "penzioner" u Srbiji trenutno je jednogodišnja devojčica, budući da je njena majka odlučila da je već sad osigura za starost od koje devojčicu deli više od pola veka.

Mala dama će za 57 godina, kad može da podiže svoje uplate, ako uporno svakog meseca do tada bude odvajala 2.000 dinara, dobijati mesečno oko 197.000 privatne penzije, i to u trajanju od 20 godina, piše list "24 sata."

Za tu devojčicu doprinose uplaćuje majka, koja je takođe naš član. Ona će po zakonu akumuliranim novcem moći da raspolaže za 57 godina. To nije usamljen slučaj. I deke i bake uplaćuju za svoje unuke - kaže za "24 sata" Nataša Marjanović, direktorka dobrovoljnog penzijskog fonda Delta Đenerali.

Donja starosna granica za uplate ne postoji, ali poželjno je da se s tim krene što ranije, jer privatna penzija zavisi od visine i perioda uplata, investicija fonda i izabranog načina primanja penzije. "Idealno bi bilo da već od prve plate mladi počnu da štede u fondu. Tako mogu da očekuju višestruko veću penziju od državne", kažu za list u Dunav dobrovoljnom penzijskom fondu.

"Viner štediše" na primer nemaju dobrovoljni penzijski fond, ali imaju rentno životno osiguranje, koje je slično. Ličnu rentu mogu da uplaćuju osobe od 14 do 65 godina života, a važno je da po isteku perioda plaćanja premije ne mogu imati više od 75 godina.

"Minimalna godišnja premija je 300 evra ako se plaća na rate, mesečno, kvartalno, polugodišnje, odnosno 200 evra ako se plaća odjednom. Minimalan rok uplate je 10 godina, maksimalan 45 godina, a nakon toga osiguranik počinje da prima doživotnu mesečnu rentu sa garantovanim, unapred utvrđenim iznosom. Taj iznos može biti uvećan za odgovarajuću dobit koja zavisi od poslovnih rezultata kompanije",  kažu u kompaniji "Viner štediše".

Prosečna uplata privatne penzije u Srbiji iznosi oko 4.000 dinara, dok je minimalna u većini fondova 1.000 dinara. Sada u dobrovoljnim penzionim fondovima štedi ukupno oko 180.700 ljudi, piše list.

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubicica

Ako su ti orocili trebalo bi da te isplate. Moja baba je isto imala oroceno, pa jedno vreme su joj pricali da ot toga nista nece biti (zbog strasnih 90ih) i pe tri godine je dobila izvestaj da moze da podigne svoj novac, sto je i uradila. Sad ne znam koja je banka bila u pitanju, ali preporucujem ti da se raspitas. A sto se tih osiguranja i privatne penzije tice, ja sam za (samo kad bih imala da uplatim toliko mesecno)

Zolja

Cekajte malo, ako ona uplacuje 2000 din mesecno narednih 56 godina, onda ce ona njima uplatiti ukupno oko 1400000 din. Ako ce ona, posle toga, imati penziju od 197000, ispada da ce joj oni za 7 meseci isplati sav novac koji je ona godinama uplacivala. Mamipara?

Milan

@Zolja Pa ne ide to tako,idu tu kamate i ostalo...ako bi isplatili samo ono sto je uplaceno za 56 godina onda sto da placa njima,mogla bi i u slamaricu da gura,ili da stavi na neki svoj racun :) samo,sta ce biti za 56 godina...i meni su bili orocili hiljade maraka kad sam se rodio,i na kraju kad sam napunio 18 nista,pojela maca sve,ni dinara...

special image