• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vade šargarepu za 120-150 dinara na sat

Izvor mondo.rs

Na njivama u Begeču nadničari vade šargarepu i podižu protivgradnu mrežu u voćnjaku u Crvenki. Posao obavlja oko 150 sezonskih radnika.

Sezona poljskih radova još nije završena za oko 150 nadničara iz Crvenke, Sivca i Kule, koji vade šargarepu na njivi u Begeču kod Novog Sada i podižu protivgradnu mrežu u voćnjaku u Crvenki.

Radnici su angažovani posredstvom grupovođe Gordane Milenković iz Crvenke, koja sezoncima obezbeđuje posao preko cele godine.

"Šargarepu vadimo kod gazde Janka Medveđa iz Begeča, koji je najveći proizvođač ovog povrća u Evropi. On gaji šargarepu na više od 100 hektara. Radi se za satnicu od 120 dinara, dok muškarci koji su angažovani na sakupljanju i utovaru šargarepe zarađuju 150 dinara na sat. Posao će trajati do kraja decembra", kaže Gordana Milenković za "Novosti".

Oko 20 radnika uposleno je u voćnjaku ZZ "Per-Agro" vlasnika Ljuba Perišića u Crvenki, za satnicu od 130 dinara. Milenkovićeva navodi da su sezonci, koje predvodi, ove godine brali višnje, jabuke, kruške i lešnik, metličili semenski kukuruz, rezali voćke i radili u setvi pšenice.

"Posle svakog posla radnici su bili odmah isplaćeni. Gazda Janko Medveđ daje zaradu svake subote. On je povodom Svetog Luke - seoske slave Begeča, častio sve radnike sa po pet kilograma šargarepe, a na kraju prošle sezone je, zbog uspešno obavljenog posla, svakom od 130 sezonaca dao po hiljadu dinara", ističe Gordana Milenković.

Među njenim radnicima, od kojih su dve trećine žene, ima i mladih od 19 godina i starijih od 60 godina. U grupi su mnogi ljudi iz propalih preduzeća, kao i penzioneri sa niskim primanjima.

Inače, Gordana Milenković je bila među radnicima kojima je u junu ove godine pozlilo u berbi višanja u voćnjaku u Novoj Crvenki. Ona je sa još jednim radnikom bila zbrinuta u bolnici u Vrbasu, dok je dvoje preminulo.

"Zbog tih slučajeva smanjili smo radno vreme, sem u retkim prilikama, na osam sati na dan", ističe Gordana Milenković za "Novosti".

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan Pejic

KAKO DA STUPIM U KONTAKT SA GORDANOM MILENKOVIC.VEZANO ZA POSAO VADJENJA SKUPLJANJA I UTOVARA SARGAREPE

Stevan

Goca Lepo priča al je gadno slušati,

special image