• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: Ko spinuje priče o Južnom toku?

Ministarska Zorana Mihajlović tvrdi da nikada nije tražila izmenu Energetskog sporazuma Srbije i Rusije i da neko spinuje informacije zbog lošeg finansijskog stanja "Srbijagasa".

Ni Ministarstvo energetike, ni ja lično, nikada nismo tražili bilo kakvu izmenu Energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, niti je bilo ko od članova vlade govorio o njegovoj reviziji. Verujem da je motiv "spinovanih" informacija, koje se skoro svakodnevno pojavljuju u javnosti da skrenu pažnju sa ključne teme, a to je teška finansijska situacija u jednom od najvažnijih preduzeća u zemlji, JP "Srbijagas", izjavila je ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović.

"Ovo ministarstvo je mnogo toga uradilo u prethodnih godinu i po dana, a jedan od prioriteta u narednom periodu svakako je početak reformisanja javnih preduzeća, EPS i "Srbijagasa", kao i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, pre svega, gasovoda "Južni tok", kao i gasovoda Niš-Dimitrovgrad. I reforme i projekti kasne s realizacijom, jer "Srbijagas" nije u stanju da odgovori obavezama koje je preuzeo. To nema nikakve veze sa ruskom stranom, već sa našom", kazala je Mihajlović za "Novosti".

"Ne morate biti pravnik da biste znali da se poslovni odnosi uređuju kupoprodajnim ugovorom koji imamo za NIS sa "Gazpromnjeftom", prema kojem je ova kompanija većinski vlasnik, pa mi nije jasno kako neko uopšte može govoriti da bilo ko, a posebno član Vlade, može tražiti da se to jednostavno poništi. Naprotiv, nama je u interesu da NIS uspešno posluje, jer kada je dobro NIS, dobro je i državi koja je manjinski akcionar", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, situacija u "Srbijagasu", pored odgovornosti organa upravljanja, postaje i odgovornost svih nas u Vladi.

Ona je kazala da je kao resorni ministar od formiranja vlade upozoravala na probleme u ovom preduzeću, a ministarstvo koje vodi je pre više od šest meseci predstavilo plan i konkretne mere za ozdravljenje "Srbijagasa".

"Reformisanje ovog preduzeća mora da počne što pre i da se sprovodi sistemski, kao što postoje i sistemska rešenja za "Petrohemiju" i MSK. Kada će to reformisanje tačno početi, zavisi od političkog konsenzusa, što nije pohvalno, ali nije ni iznenađujuće. Ali, kako je nedavno i sam premijer Ivica Dačić izjavio, "Srbijagas" više ne može ovako, verujem da je odluka blizu", rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da uporno pokušava da objasni da je energetska stabilnost osnova razvoja privrede, priliva investicija i otvaranja novih radnih mesta.

"I da samo uz stabilan "Srbijagas", sposoban da izmiruje svoje obaveze, možemo govoriti o stabilnom snabdevanju gasom. Kad govorite o (mom) putu u Moskvu, zar nije normalno da idem, da srpski ministar energetike ima sastanak sa ministrom energetike Ruske Federacije i to ne prvi put, i da razgovaramo o novim projektima, posebno u oblasti energetske efikasnosti", rekla je Mihajlović.

Na pitanje zašto se stalno prstom upire na nju, kada je reč o problemima sa "Južnim tokom", ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine je odgovorila da je donekle i očekivano da je napadaju, jer duboke, korenite promene sa sobom uvek nose opstrukcije.

"Ali to me neće pokolebati u uverenju da "Srbijagas" mora postati profitabilna kompanija, a ne gubitaš koji je dužan 1,4 milijarde evra i kome je kapital smanjen 30 puta. Ovakav "Srbijagas" šteti ne samo izgradnji "Južnog toka", već i drugog gasovoda, Niš-Dimitrovgrad, kao što je pretnja i budžetu Srbije, za koji činimo sve da bude održiv i da smanjimo deficit", rekla je Mihajlović.

"Pa, da li treba da dozvolimo da, s jedne strane, sprovodimo teške ekonomske reforme koje pogađaju sve građane ove zemlje, a da, s druge, tolerišemo bahatost u jednom javnom preduzeću, u kojem nema reda ni preglednosti, o dnevnom gomilanju dugova da i ne govorim. Mislim da tako nešto ne smemo da dozvolimo, kao što sam sigurna i da "Srbijagas" može da bude naš ponos, a ne kamen spoticanja", kazala je ministarka.

Ona je navela da je, pored usvajanja Zakona o "Južnom toku", koji će omogućiti da se izvrši eksproprijacija 10.000 parcela na trasi gasovoda, donošenja svih potrebnih pravilnika da bi izgradnja mogla da počne, obezbeđen i novac iz budžeta i garancije za rad ćerke-kompanije "South stream Srbija".

"Pored toga, na naš predlog doneta je odluka da upravo ova kompanija obavlja delatnost od javnog interesa", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju "Srbijagas", ne postoje suprotstavljeni planovi, postoji samo reformisanje "Srbijagasa" kao jedina moguća opcija.

"I nije problem model reformisanja tog preduzeća, već odbijanje da se bilo šta promeni u njemu kako bi poslovanje kompanije postalo pregledno, efikasno i profitabilno. Ponavljam, uređivanje "Srbijagasa" na ovaj način nije pitanje personalnih rešenja i da je gasna stabilnost Srbije mnogo važnija od bilo kog direktora ili ministra", rekla je ministarka Mihajlović za "Novosti".

Inače, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas odvojeno sa delegacijom Gasproma u Beogradu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image