• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pale devizne rezerve zbog razduženja banaka

Izvor Beta

Devizne rezerve u Srbiji na kraju oktobra su iznosile 10,3 milijarde evra, što je oko 140 miliona manje nego na kraju septembra. Neto rezerve NBS 6,8 milijardi evra.

Kako se ističe u saopštenju Narodne banke Srbije, tim nivoom deviznih rezervi se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 334 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Rezerve same NBS, tzv. neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra su iznosile 6,8 milijardi evra.

Precizira se da se najviše novca iz deviznih rezervi u oktobru odlilo za plaćanja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 171,1 milion evra.

Ostali odlivi su, dodaje se, realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima u iznosu od 91,1 milion evra i po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 22,5 miliona evra.

Veći devizni prilivi u istom periodu realizovani su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 59,5 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 34,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 718,6 miliona evra i bio je za 31,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Kako navodi NBS, u prvih 10 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,96 milijardi evra.

U oktobru zabeležena je ukupno nominalno jačanje dinara prema evru za 0,5 odsto, ali je bilo jakih dnevnih pritisaka na pad dinara pa je Narodna banka Srbije je, da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa (odnosno prekomerni rast evra), intervenisala u tom mesecu kupovinom 165 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image