• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Nezaposlenost je rešiv problem

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić upozorio je u Novom Sadu da je u Srbiji posebno izražen problem nezaposlenosti mladih, koji mora da bude rešen.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić upozorio je u Novom Sadu da je u Srbiji posebno izražen problem nezaposlenosti mladih, koji mora da bude rešen.

On je na tribini "Mladi i zaposlenost" na Fakultetu tehničkih nauka izjavio da je stopa nezaposlenosti 21,7 odsto, a kod mladih je čak 47 odsto.

"Možemo i moramo to da rešimo, tako što ćemo obezbediti bolje obrazovanje, odnosno da mladi završavaju škole za koje se sutra traži posao", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, postoji i problem prekvalifikacije i dokvalifikacije jer oni koji su već završili škole moraju da idu na intenzivne kurseve kako bi se prilagodili tražnji.

Tu su i različite podsticajne mere i mi ćemo samo ove godine uložiti 30 miliona evra u program kredita za početnike bez hipoteke koji će startovati u septembru, najavio je Dinkić.

Oni koji završe srednju školu i, na primer, imaju program omladinskih radionica, moći će da konkurišu za takav program, bez ikakve hipoteke jer će država preuzeti rizik na sebe, objasnio je ministar.

Dinkić je dodao da će i oni koji su već pokušavali da rade u nekoj državnoj ili privatnoj firmi a osećaju da u sebi imaju neki preduzetnički duh, moći takodje da konkurišu za odredjenu vrstu tzv. "start ap" kredita za početnike, ali i za "malo starije početnike".

Prema tome, početnike ćemo podeliti u dve grupe, na one koji nemaju nikakvo iskustvo i tek su završili školu i na one koji su imali već neko radno iskustvo ali sada žele da idu u sopstveni biznis. Oni će imati malo strožija obezbedjenja, ali sve u svemu, ti krediti će ići od 15.000 do 30.000 evra po pojedinačnom zahtevu, precizirao je Dinkić.

On je istakao da će Nacionalna služba za zapošljavanje posebnu pažnju obratiti programima za samozapošljavanje mladih.

Prošle godine 200.000 mladih bilo je uključeno u te programe Nacionalne službe, ali to je nedovoljno imajući u vidu koliki broj njih nema posao, zaključio je Dinkić.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image