• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost države u javno privatnim partnerstvima

Izvor Tanjug

Država se opredelila da strateški ide u pravcu razvoja javno- privatnih partnerstava izjavio ministar privrede Saša Radulović.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će to ministarstvo u saradnji sa drugim resornim ministarstvima aktivno raditi na razvoju pravne regulative i uspostavljanju administrativnih kapaciteta, kako na nivou cele države, tako i u lokalnim samoupravama da bi projekti javno- privatnih partnerstava zaživeli.

"Do sada smo sve ovakve investicije finansirali iz budžeta i tome je došao kraj, novca više nema, a i projekti nisu baš najbolje realizovani. Setite se svih NIP-ova i svih ostalih projekta koje smo do sada vodili, koje efekte imamo od toga....", rekao je Radulović na završnom panelu u Beogradu, u okviru skupa "Najbolji projekti javno-privatnog partnerstva u Srbiji".

Prema njegovim rečima, taj model je veoma loše funkcionisao i bio je podložan korupciji, a sada se sve čini da se to promeni.

Kako je naveo, država se opredelila da strateški ide u pravcu razvoja javno- privatnih partnerstava i da najveća ograničenja u tome predstavljaju pravna regulativa i kvalitetni projekti.

"Pokušavamo to da izmenimo. Pripremili smo Zakon o javnim nabavkama, to će nam donekle pomoći, ali mislim da je budućnost u vezi između države i privatnog sektora", rekao je ministar.

Budućnost Srbije ide u ovom pravcu, rekao je ministar i pozvao sve koji žele da se uključe u projekte.

On je dodao da je potrebno da se ojača administrativni kapacitet, kako na lokalu, tako i na nivou države.

Kako je rekao, takvi projekti moraju biti transparentni i javnost sa njima mora biti upoznata.

"Ako budemo insistirali na transparentnosti, na značajno većem nivou nego do sada, to će biti dodatan podsticaj za ovakve modele", rekao je on.

On je rekao da se i iz planiranog budžeta za narednu godinu i načina na koji vlada želi da podstiče privredu vidi da se "stvara model u kome se oslanjamo na privatni sektor".

"Umesto da se iz državnog fonda po političkoj liniji deli novac, pravimo sistem da idemo kroz poslovne banke. Imamo bankarski sistem koji funkcinoše i ne vidim neki smisao da pravimo neki njemu paralelan sistem, iako taj sistem ima probleme koje treba rešiti i učiniti ga funkcionalnim", kazao je ministar Radulović.

Kako je naveo, budućnost države je u radu sa privatnim sektorom, a ne da država prezuma ulogu u svemu.

"Kredite hoćemo da plasiramo preko Garantnog fonda kroz poslovne banke tako da kroz podelu rizika dobijemo smanjenje kamatne stope za sve...Ne želimo da država direktno deli pare, već da se osnuju privatni investicioni fondovi, da država doda deo kapitala i da onda privatni sektor investira vodeći računa o svom, i novcu poreskih obveznika", kazao je Radulović.

"Svaki posao mora da bude profitabilan, ekonomija zasnovana na profitabilnom poslovanju to je naše opredeljenje", poručio je on

Državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Dragan Stevanović rekao je da je važno da se admisnitrativni kapaciteti kada je u pitanju ova oblast postave na zdrave osnove, da se omogući da privatni kapital bude siguran i vodi računa o javnom interesu.

Direktor Veletržnica Beograd Dragan Pušara rekao je da su svi projekti koji su danas predstavljeni investitorima dobri, da imaju kvalitet, kao i edukativnu komponentu.

Reč je o projektima vezanim za poljoprivredu i ekologiju, a biće realizovani u osam opština u Srbiji-Niš, Zrenjanin, Raška, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Kanjiža i Doljevac.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image