• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregovara se o produženju roka za most Zemun-Borča

Izvor Tanjug

Dogovor sa kineskom kompanijom "Čajna roud and bridž korporejšn", koja gradi most Zemun-Borča, o eventualnom produženju roka za deo pristupnih puteva od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta očekuje se do kraja godine, kaže ministar Antić.

Prema rečima Aleksandra Antića, u toku su razgovori o produženju roka za te pristupne puteve i ti razgovori ne utiču na dinamiku odvijanja radova, navedeno je u saopštenju Ministarstva saobraćaja koje je dostavljeno Tanjugu.

"Eventualno potpisivanje aneksa nije vremenski ograniceno", naveo je Antić.

Osnovnim ugovorom utvrđeno je da vrednost izvodenja radova iznosi 255 miliona dolara, a taj iznos može biti uvećan najviše do 10 odsto za dodatne radove.

"Do sada je za dve godine odobreno oko dva odsto dodatnih radova, tako da je trenutno važeći iznos ugovora 260 miliona dolara. Novi aneks ugovora, koji je u pripremi, vodi se potpuno restriktivnom politikom prema dodatnim radovima, tako da se eventualno mogu ocekivati minimalna dodatna sredstva", naglasio je Antić.

Kako je rekao, nezavisno od planiranog potpisivanja aneksa o produženju roka, izvođač po raznim osnovama upučuje odštetne zahteve i potražuje određena sredstva koja smatra da mu pripadaju, što je uobičajeno pri realizaciji višegodisnjih projekata.

Izvođač najpre podnosi tehnički opis odštetnog zahteva, a ukoliko nadzorni organ da preporuku da je zahtev opravdan onda se ulazi u razgovore o načinu nadoknade.

Nadoknada može da se ogleda u vidu izmenjene dinamike pojedinih radova na koje se odnosi odštetni zahtev, a može da bude i vrednovana u novčanom iznosu, rekao je Antić.

Nadzorni organ je, prema njegovim rečima, razmatrao sve do sada podnete odštetne zahteve i neki od njih su u potpunosti odbijeni, a neki su u postupku razmatranja.
Nijedan odštetni zahtev do sada nije u potpunosti prihvaćen, tako da nije ni razmatrana mogućnost isplate dodatnog novca.

Prema sadašnjoj dinamici radova i uvidom u stanje na gradilištu i tehnicku dokumentaciju, deonica od Zemuna do Zrenjaninskog puta, uključujući i most, biće završena do kraja 2014. godine, naveo je Antić.

"Za to sam dobio čvrsta uveravanja ambasadora Kine u Srbiji Džang Van Sjuea i izvodača radova CRBC prilikom zajednicke posete radovima na mostu 24.10.2013. godine", dodao je on.

Deonica puta od Zrenjaniske petlje do Pancevackog puta biće završena tokom 2015. u skladu sa aneksom Ugovora koji je u pripremi.

Nijedan zahtev izvođača, koji bi bio prihvaćen od strane nadzornog organa, ne može biti odobren i realizovan bez konacne saglasnosti investitora - Republike Srbije i grada Beograda kao suinvestitora na tom projektu, zaključio je Antić.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kolateralna steta

Dok je Djilas bio gradonacelnik tvrdio je da nema razloga da se produzuju rokovi i da je izvodjac duzan da placa penale ako ne ispostuje rokove, a ovi sad pevaju drugu pesmu, jos ce grad da bude taj koji placa dodatnih 10% plus produzenje rokova. Neko bi u tom mesetarenju mogao ida se ovajdi... a Beogradjani su kolateralna steta.

special image