• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati istupaju iz pregovora o Zakonu o radu

Izvor MONDO/Agencije

Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" doneli su odluku o istupanju iz pregovora o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak rekao je novinarima da se prosečan radnik u Srbiji suočava sa stalnom pretnjom gubitaka posla i da predložene izmene Zakona o radu ne nude nikakva nova rešenja da bi se situacija poboljšala.

"Nema podsticaja, ni u jednom članu se ne kaže da se nudi pomoć mladima ili starima kada ostanu bez posla. Predložene izmene Zakona samo pogoršavaju stvar", ocenio je Čanak na regionalnom skupu o zaštiit prava zaposlenih.

Po njegovim rečima, predloženiim izmenama Zakon o radu ne rešavaju se problemi radnika, već se njima situacija samo pogoršava uvođenjem agencije za privremeno zapošljavanje.

"Agencija će nekome doneti dobru zaradu, nisam siguran da će ona u trenutku kada imamo 30 odsto nezaposlenih slediti državu I Ministarstvo privrede. Agencije nisu dužne da slušaju. To je
privatan biznis", kazao je Čanak.

On je rekao da u Srbiji već postoji indstitucija kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i da nema potrebe za uvođenje privatnih agencija.

Čanak je dodao i da postoji mogućnost da se NSZ ugasi ukoliko bi privatne agencije povukle stručne kadrove koji u njoj rade.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da, bez obzira na nezadovoljstvo sindikata, radno zakonodavstvo mora biti izmenjeno i usklađeno sa Evropskom unijom.

Radulović je novinarima, u pauzi javne rasprave o nacrtu novih zakona o privatizaciji i stečaju, rekao i da ne vidi nijedan razlog zašto bi neko izašao iz radne grupe, i dodajući da treba učestvovati u razgovorima.

"Ne znam šta mogu tu da komentarišem," rekao je Radulović i naglasio da se ne radi o radikalnim rešenjima, već samo o tome da zakon o radu bude na nivou zakona EU i pozitivne prakse u svetu.

On je odbacio tvrdnje sindikata da ih ignoriše i dodao da razume da im je tesko da prihvate izmene.
"Međutim moraćemo preko toga da pređemo i meni se čini da radnici mnogo bolje to razumeju od sindikalnih vođa", ocenio je Radulović.

On je ukazao i da je na stolu više alternativa zakonskih rešenja koje treba odabrati i da u ovom trenutku ne zna koje će biti usvojeno na kraju.

Radulović je rekao i da nije tačno da će novi zakon o radu dovesti do otpuštanja velikog broja radnika, kao i da će dovesti do smenjenja plata za četiri do osam odsto, jer kako tvrdi, zakon neće imati nikakav uticaj na to.

On je ponovio da je sadašnji zakon o radu izuzetno restriktivan i loš i da je jedan od krivaca zašto u Srbiji nema novih zapošljavanja.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović kazao je da je upoznat sa mogućnošću da sindikati izađu iz radne grupe i da takva situacija produžava rok za donošenje nacrta pošto su mnoga pitanja za koja je neophodan stav sindikata ostala nerešena.

On je kazao i da ne zna da li će u nacrtu izmena Zakona o radu ostati predlog da bude osnovana agencija za privremeno zapošljavanje i da po tom pitanju postoje brojne polemike u Ministarstvu.

Martinović je ocenio da uvođenje agencije može da "otvori Pandorinu kutiju" i Ministarstvu nije cilj da radnike stavlja u neizvestan položaj.

Izmene Zakona o radu kojim bi se olakšalo zapošljavanje  otpuštanje radnika i produžio rad na određeno vreme trebalo bi da budu usvojene do kraja ove godine.

Očekije se da osluku na konferenciji za novinare obrazloži i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image