• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi bi da kupe Komercijalnu banku?

Izvor mondo.rs

Zberbanka proširuje posao u Srbiji i zainteresovana je za kupovinu italijanske Inteza ili domaće Komercijalne banke.

Najveća ruska banka Zberbanka, kako nezvanično saznaju "Novosti", zainteresovana je za kupovinu jedne velike banke u Srbiji. U igri su italijanska Inteza i domaća Komercijalna - vodeće banke u Srbiji sa oko 600 ekspozitura i filijala i više od 6.000 zaposlenih.

Ruska banka želi da se što više proširi na tržište naše zemlje i intenzivno otvara nove filijale kako u Beogradu, tako i ostalim gradovima i mestima u Srbiji.

Zberbanka je u Srbiju došla prošle godine kupovinom austrijske Folks banke.

Ova banka spremna je na velika ulaganja u Srbiji, sa posebnim akcentom na saradnji sa velikim privatnim kompanijama i javnim preduzećima. Zbog toga bi želela da preuzme i jednu veliku banku na našem tržištu. Što se tiče naše Komercijalne banke, ona je i dalje u većinskom državnom vlasništvu, sa učešćem od 42,59 odsto, dok Evropska banka za obnovu i razvoj ima u njoj udeo od 25 odsto.

Do sada se u više navrata pominjalo da će ova najveća domaća banka završiti u rukama neke strane, ali posle prošlogodišnje dokapitalizacije od 100 miliona evra koliko je država uložila rečeno je da je stavljen moratorijum na prodaju u trajanju od pet godina.

Za Komercijalnu banku do sada je postojao stav s jedne strane da treba da bude prodata i da dobije titulara, dok su drugi smatrali da je Srbiji neophodna jedna jaka domaća banka.

Druga banka koja je, kako nezvanično saznaju "Novosti", u igri da se nađe pod okriljem najveće ruske banke jeste italijanska Inteza. Međutim iz Inteze su demantovali da pregovaraju sa Rusima oko prodaje ove finansijske institucije.

Zberbanka raspolaže kapitalom od 876 milijardi evra, zapošljava 245.000 ljudi i njene usluge koristi više od 70 miliona klijenata. Osnivač ove banke je Banka Rusije i njen vlasnik sa 50 odsto plus jedne akcije sa pravom glasa.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image