• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Svi nas pitaju kako smo tako dobri s Kinom

Izvor Tanjug

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da Srbija , kao zemlja kandidat za članstvo u EU i strateški partner Kine, čvrsto podržava dalje jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine u svim segmentima.

Dačić je na sastanku premijera Kine i premijera 16 zemalja istočne i centralne Evrope, koji je održan u okviru samita, izrazio snažnu podršku Srbije ovom mehanizmu saradnje, dodavši da je zajednički interes da se zajedno sa Kinom u budućnosti ostvari bolja saradnja i unaprede međudržavni odnosi.

On je dodao i da regionalna saradnja i saradnja sa Kinom spadaju u spoljnopolitičke priroritete Srbije.

"Imam utisak da je u razgovoru s premijerima drugih zemlja glavno pitanje upućeno nama bilo 'Kako ste uspeli da do sada imate tako dobre i balansirane odnose i sa Kinom, i sa Rusijom, i sa EU?' i to je, valjda, suština i način dobrog vođenja politike: da pre svega vodimo računa o našim nacionalnim i državnim interesima", naveo je Dačić.

On je rekao da je uveren da će konferencija u Bukureštu podstaći na razvoj Srbije i otvoriti mogućnost za mnoge regionalne projekte.

Dačić je zahvalio Kini zato što je uspostavila ovaj mehanizam i što svojom aktivnošću, kao "snažna lokomitiva" ovaj projekat vuče napred.

"Ovaj projekat podstiče ekonomsku i političku saradnju zemalja međusobno i sa Kinom, regionalnu saradnju, jača razumevanje i poverenje, podstiče realizaciju planova i projekata u različitim oblastima od značaja za život građana, podiže životni standard i razvoj svake zemlje ponaosob", ocenio je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, potvrda uspešnosti i zajedničke saradnje jeste objava realizacije projekta modernizacije i izgradnje pruge između Beograda i Budmipešte koji će se realizovati u saradnji Mađarske, Kine i Srbije.

"Očekujem da će se i druge zemlje u regionu uključiti u ovaj projekat", poručio je Dačić.

Premijer je ukazao da Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose koji traju skoro šest decenija, a da je 2009. godine uspostavljeno strateško partnerstvo čime su međusobni odnosi podognuti na "kvalitativno viši nivo i stvorena jaka osnova za dalje jačanje saradnje".

On je podsetio na projekte čija je realizacija već u toku: izgradnja deonice autoputa između Srbije i Crne Gore, izgradnja mosta preko Dunava u Beogradu (Zemun-Borča), druga faza izgradnje termoelektrane Kosotolac.

Pre pet dana, podsetio je Dačić, u Beogradu je potpisan ugovor koji će omogućiti izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno na 12 miliona tona uglja godišnje.

Srbija je, kako je rekao, spremna da svoja dobra iskustva u saradnji i realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom, podeli i sa durgim zemljama regiona.

"Utoliko pre što Srbija zauzima centralni položaj u ovom delu Evrope, predstavlja raskrsnicu transportnih, energetskih, trgovinskih i kulturnih koridora i uvek je bila tradicionalni most između Istoka i Zapada. Kao što je poznato u Srbiji se ukrštaju dva panevropska koridora - Koridor 10 i Koridor 7 - reka Dunav - što predstavlja ogroman potencijal za saradnju", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da Srbija predlaže da u Beogradu bude sedište Asocijacije za infrastrukturu regionalnog karaktera, čiji bi zadatak bio unapređenje saradnje između EU i zemalja u regionu i posebno odnosa Kine sa Srbijom i drugim zemljama regiona.

"Za Srbiju bi bila izuzetna čast da se naredni samit šefova Vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrpe održi 2014. godine u Beogradu", zaključio je Dačić.

Samit je počeo jutros pozdravnim govorima premijera Rumunije i Kine, Viktora Ponte i Li Kećijanga.

Nakon toga, počeo je biznis forum na kojem je govorila ministarka energetike Zorana Mihajlović i drugi ministri, dok su premijeri imali odvojeni sastanak.

Izgradnja gasnih ali i interkonekcija u oblasti električne energije prioriteti su razvoja energetike u Srbiji, poručila je energetike sa biznis foruma u Bukureštu.

Imajući u vidu stalni porast potrošnje energije ne samo u Srbiji, već i zemljama regiona, potrebno je stvoriti uslove u kojima će biti moguće iskoristiti sve postojeće energetske potencijale, ali i obezbediti sigurnost snabdevanja diverzifikacijom izvora i pravaca.

Iako je srpska energetika među vodećima u regionu, nije lako i jednostavno obezbediti njen razvoj baziran na evropskoj politici i istovremeno na realnim mogućnostima, rekla je Mihajlovićeva na forumu koji se održava u okviru samita Kine i zemalja istočne i centralne Evrope.

U slučaju Srbije, rekla je ministar, to znači pre svega otvaranje i razvoj tržišta, povećanje energetske efikasnosti (devet odsto ušteda u finalnoj potrošnji energije do 2018. godine), povećanje učešća obnovljivih izvora ebergije na 27 odsto u 2020. godini u bruto finalnoj potrošnji, kao i usaglašavanje sa regulativom u oblasti životne sredine, ali uz obezbeđenje energetske bezbednosti.

Otvaranje i razvoj internog i regionalnog tržišta je proces koji je već započet a koji treba da omogući upostavljanje funkcionisanja energetike na tržišnim osnovama i njeno bolje regionalno pozicioniranje. Srbija ima značajne potencijale za kvalitetnije, ekonomski i energetski efikasnije korišćenje energije, ali oni nisu dovoljni za zadovoljenje celokupnih energetskih potreba.

Za razvoj srpske privrede,  neophodno je da koristimo sve raspoložive resurse što podrazumeva i ugalj kao naš najznačajni energetski resurs, kao i vodu, ali na ekološki održiv način, poručila je Mihajlovićeva

Prisutne je podsetila na činjenicu da je JP EPS prošle nedelje potpisao ugovor sa kineskom kompanijom CMEC za izgradnju novog bloka termoelektrane kapaciteta 350 MW, i da je pre dva dana Srbija započela gradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

paja

Pa i ne bi se moglo reći da su odnosi podjednako dobri sa sve tri strane. Očigledno su najbolji sa Rusijom (mada nije jasno zašto, jer nemamo preterane koristi od toga, pogotovo ekonomske), zatim sa Kinom (još manja korist), i najslabiji odnosi su sa EU (od kojih, paradoksalno, imamo najveću korist)

special image